26-08-2024

Gužve u saobraćaju i van sezone, neohodna brza i efikasna rješenja

Strateško rješenje da Crna Gora prije svega bude prepoznata kao avio destinacija nije zaživjelo, pa tursiti u Budvu i brojna crnogorska ljetovališta uglavnom dolaze svojim vozilima.

Gužve u saobraćaju i van sezone, neohodna brza i efikasna rješenja | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Gužve su sve izražene i van sezone, što sa sobom nosi kašnjenja, nervozu učesnika u saobraćaju i česte kolapse, a nepovoljno utiče i na imidž naše destinacije. Redovni profesor ekonomije i turizma prof. dr Ivo Županović, ukazuje da se problem cestorne dosupnosti mora rješavati.

"Turisti u sezoni ne trpe takvu vrstu nekomfora, već gledaju da se što lakše prebace sa tačke, a na tačku", istakao je Županović.

Ekspertkinja za turizam, magistarka Marija Lazarević, objašnjava da su saobraćaj i saobraćajna infrastruktura jedan od djelova destinacijskog menadžemnta koji je od izuzetne važnosti. Ona navodi da je u posljednje vrijeme došlo do unaprjeđenja infrastrukture, ali da to nije u dovoljnoj mjeri ublažilo akutni problem.

"Nije da se ništa nije radilo, ali problem je i dalje tu, treba da priđemo sa novim solucijama i novim rješenjem sa ovim što se sada dešava", kazala je Lazarević.

Rješenja su neophodna, a očekivanje građana i svih u turističkoj privredi jesu da će se do sljedeće sezone stvari pokrenuti sa mrtve tačke i da će pomaci biti vidljivi.

D.P.