13-12-2022

Hrvati sanjaju novo finale, Argentinci se uzdaju u Mesija

Argentina i Hrvatska večeras u Dohi odlučuju o prvom putniku u finale Svjetskog prvenstva. Predstojeće polufinale biće šesti duel tih reprezentacija, a treći na Mundijalima. U dosadašnjih pet mečeva svaka ekipa ima po dvije pobjede, a jedna utakmica završena je bez golova.

Hrvati sanjaju novo finale, Argentinci se uzdaju u Mesija | Radio Televizija Budva

(foto: Beta/AP)

"Vatreni" sanjaju novo finale, dok "gaučosi" žele prvu titulu nakon 36 godina.

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacija Zlatko Dalić kazao da rival ima veći pritisak, te da bi to mogli da iskoriste.

"Ušli smo među četiri reprezentacije što je sjajan uspjeh za Hrvatsku, velika je stvar da na dva Mundijala zaredom ulazimo među četiri reprezentacije na svijetu. Igramo protiv velike Argentine, koja ima veliki motiv, ali i veći pritisak. Optimista sam, analizirali smo ih, znamo kako igraju. Vjerujem našim igračima, pokazali smo karakter, bez toga ne bi ušli u polufinale," kazao je Dalić na današnjoj konferenciji.

On je poručio da će Hrvatska igrati svoju igru.

"Nećemo se prilagođavati, igraćemo svoju igru. Dosta smo se potrošili, ali u polufinalu smo. Uopšte ne razgovaramo o tome, imamo snage, imamo energije, to nije upitno. Znamo da ćemo dati sve od sebe, imamo dobru situaciju u ekipi, nemamo velikih problema, svi su zdravi i spremni", kazao je hrvatski selektor i osvrnuo se na duel sa "gaučosima" u Rusiji:

"Ovo je nova utakmica, drugačija od one 2018. Tada se igralo u grupi, nije bila odlučujuća. Igrali smo jako dobro, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti. Takvi ćemo biti i sjutra. Sjutra je velika utakmica za oba sastava, ulog je veliki, ulazak u finale. Sjutra nema štednje niti kalkulacije."

Argentina predvođena Mesijem je stigla na dva koraka od ostvarenja sna. Selektor "gaučosa" Lionel Skaloni upozorio je kako je Hrvatska opasan protivnik.

"Očekujemo tešku utakmicu, Hrvatska je odlična ekipa, vidi se njihovo zajedništvo, ali ne treba upoređivati utakmicu od prije četiri godine," izjavio je Skaloni.

"Svi Argentinci se nadaju pobjedi, igramo za svoj narod, za svoje porodice. Srećni smo zbog svojih navijača, znamo što se od nas očekuje. Što se tiče Hrvatske imaju specifičnu igru, niti se stalno brane, niti stalno napadaju. Imaju odličnu ekipu, dugu fudbalsku tradiciju," dodao je on.

Defanzivac Argentine Nikolas Taljafiko istakao je da su Hrvati najjači u veznom redu.

"Srećni smo što smo ostvarili prvi cilj, a to je da budemo među četiri reprezentacije, ali još nismo završili posao. Znamo da su Hrvati kvalitetni, posebno u veznom redu," dodao je.

Argentinu će u pokušaju plasmana u finale predvoditi jedan od najboljih igrača svijeta.

"Mesi je naš kapiten, naš lider, naš vođa. On nas gura dalje. Kada je na terenu znamo da imamo Mesija. On ima podršku cijele ekipe i stručnog štaba", rekao je Taljafiko.

Dosadašnji mečevi:

Hrvatska - Argentina 0:0 (1994. Zagreb - prijateljska)
Argentina - Hrvatska 1:0 (1998. Bordo - SP grupa)
Hrvatska - Argentina 3:2 (2006. Bazel - prijateljska)
Argentina - Hrvatska 2:1 (2014. London - prijateljska)
Hrvatska - Argentina 3:0 (2018. Nižnji Novgorod - SP grupa)