10-07-2024

Crna Gora treća na svijetu u vaterpolu za uzrast do 18 godina

Crnogorska U18 vaterpolo reprezentacija ostvarila je veliki uspjeh osvojivši bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Argentini, pobedivši Italiju rezultatom 12:11.


foto: VPSCG

Mlade "ajkule" pod vođstvom selektora Miodraga Mirovića dominirale su tokom cijelog meča. Nakon impresivne druge četvrtine i snažnog početka treće, Crna Gora je imala prednost od pet golova (9:4 i 10:5), što je izgledalo kao sigurna pobjeda.

Međutim, Italijani su se vratili u igru, smanjujući razliku na samo jedan gol zaostatka tri i po minuta prije kraja (11:10).

Ključno olakšanje donio je Strahinja Gojković minut kasnije svojim golom za 12:10. Iako je Italija uspjela da smanji na 12:11, crnogorski tim je zadržao prednost i osigurao pobjedu u poslednjih 20 sekundi meča.

Najefikasniji u crnogorskom timu bio je Strahinja Gojković sa četiri gola, dok su Danilo Stupar i Srđan Janović postigli po dva gola. Ognjen Moračanin, rođeni Budvanin, Ivan Marković, Andrija Roganović i Tim Perov doprineli su sa po jednim golom.

Srđan Janović bio je najbolji strijelac crnogorske reprezentacije na prvenstvu sa ukupno 19 golova, dok je Gojković postigao tri manje. Janović je takođe izabran u idealni tim prvenstva, zajedno sa Strahinjom Krstićem iz Srbije koji je proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

Zlatna medalja pripala je Mađarima koji su u finalu bili bolji od Srbije rezultatom 12:10.

Pored Janovića i Krstića, u idealnom timu prvenstva našli su se Ben Forer iz Sjedinjenih Američkih Država, Tomas Perone iz Španije, Efe Naipoglu iz Turske i Botond Balogh. Najbolji golman je Mađar David Sitaš, dok je titula najboljeg trenera pripala Balažu Korenjiju, takođe iz Mađarske.

Ovaj uspjeh predstavlja značajan korak naprijed za crnogorski vaterpolo i pokazuje potencijal nove generacije igrača.