16-07-2024

Insert iz ljeta: Draško Đurović o filmu Zaliv

Druga faza snimanja dugometražnog igranog filma "Zaliv", koji režira Draško Đurović, završena je prije dva mjeseca, a prema riječima reditelja, kraj snimanja se očekuje tokom sljedeće godine.


Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

“Film će biti završen sljedeće godine i u planu je da se jedan dio snima u Budvi. Za sada je sniman u Perastu, Kotoru, Herceg Novom, tako da ćemo sa Budvom zaokružiti cijelo crnogorsko primorje, a doći će i jedna velika holivudska zvijezda”, kazao je Đurović gostujući u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče”.

Kako navodi, snimanje filma počelo je tokom pandemije, što je predstavljalo veliki izazov za cijelu ekipu. Đurović je istakao da je riječ o komplikovanom projektu koji uključuje brojne regionalne glumce, kao i jednog holivudskog.

"Proces snimanja je danas takav da se film pakuje u nekoliko etapa, a termini glumaca i finansije diktiraju tempo", kazao je on.

Globalna ekonomska situacija predstavlja dodatni izazov, ali je produkcija filma dobila podršku iz Kotora i Herceg Novog, a Đurović se nada da će dobiti sredstva i iz Budve, kako bi se pokrili svi troškovi snimanja na primorju.

"Snimanje filmova i serija, kao i kadrovi crnogorskog primorja prikazani u njima, bolja su promocija turizma i od turističkih sajmova", dodao je Đurović.

Planirano je da se film adaptira u četiri televizijske epizode, što će dodatno promovisati ljepote crnogorskog primorja, jer je, kako ističe Đurović, film nešto što ostaje i što će nastaviti da se prikazuje i na festivalima, pružajući jedinstvenu priliku za međunarodnu promociju Crne Gore.

Legenda svjetske kinematografije, Mariza Berenson, završila je svoj dio angažmana na filmu, ali je izrazila želju da dodatno doprinese projektu.

"Berenson je žena iz džet seta koja je bila model za Salvadora Dalija i glumila kod Viskontija i Kubricka. Može da otvori mnoga vrata i oduševljena je Crnom Gorom", rekao je Đurović.

Film "Zaliv" obećava da će značajano doprinijeti kako crnogorskoj kinematografiji, tako i promociji crnogorskog primorja na svjetskoj sceni.