30-08-2024

Insert iz ljeta: Međunarodni festival sportskog, umjetničkog dokumentarnog i igranog filma krajem septembra u Budvi

Krajem septembra nas u Budvi očekuje drugi po redu Međunarodni festival sportskog, umjetničkog dokumentarnog i igranog filma, a o tome kada i gdje se održava i koliko se razlikuje od prošlogodišnjeg, govori Aleksandra Lalović, umjetnički konsultant direktora festivala, u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče” na RTB.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

“Festival se održava od 26. do 29. septembra na Slovenskoj plaži, a, s obzirom na prošlogodišnji uspjeh festivala, ove godine smo došli na ideju da on traje još jedan dan. Na taj način smo uspjeli da damo doprinos i građanima Budve i turističkoj sezoni, jer istu produžavamo zahvaljujući ovoj manifestaciji”, ističe Lalović.

Kada je riječ o sadržaju, ona navodi da se ove godine prikazuje oko 50 filmova iz zemalja regiona i svijeta, u odnosu na prošlu godinu kada je prikazano njih 35.

“Svaka festivalska noć biće posebna po nečemu. Prve noći biće dodijeljeno priznanje za životno djelo i zahvalnica ljudima koji su podržali organizaciju festivala. Zatim, u planu je takmičarski dan za djecu, kako bismo uključili i najmlađe u manifestaciju, a na završnoj večeri ćemo konačno dodijeliti nagrade za filmska ostvarenja”, dodaje Lalović.

Pored toga, ona objašnjava da je cilj da festival i ove godine doživi interni uspjeh, te da u budućnosti bude vidljiv i van granica države, dodajući da je “nagrada svakog festivala zadovoljna publika”.



M.O.