26-07-2024

Insert iz ljeta: Priča o budvanskim toponimima; Kako su nastali nazivi Gospoština, Školijera, Pizana, Mogren....

Toponimi su riječi koje označavaju imena mjesta, naselja, ulica, trgova, gradova i sličnih lokacija, a koji predstavljaju svojevrsne čuvare kulture, jezika i naroda koji su kroz istoriju uticali na određeno područje.


Foto: Portal RTB/Arhiva

"To su, najprostije rečeno, karakteristični nazivi određenog mjesta, koji predstavljaju vezivanje za nešto autentično kada je riječ o tom prostoru", kazala je direktorica Muzeja i galerija Budve Lucija Đurašković, gostujući u emisiji "Budvansko ljeto, podgoričke priče".


Foto: PrintScreen/RTB, yt

Školijera

"Mali školjići, odnosno male stijene, koje su se pružale u dijelu gdje se danas nalazi Školijera, dale su naziv ovom mjestu. Ona je i ranije bila dijelom pod betonom, ali se naziralo kamenje, i to je bilo pogodno mjesto za vezivanje barki. Školijera je upravo od tih malih školjeva nastala kao toponim", objašnjava Đurašković.

Brdo Spas

Kako navodi, naziv brda Spas ima logično objašnjenje. Naime, Budva je trusno područje i zbog čestih zemljotresa, stanovništvo je bježalo prema prvom brdu, brdu Spas, gdje je kasnije izgrađena i istoimena crkva.

Gospoština

Naziv naselja Gospoština potiče od crkvice posvećene Bogorodici, čiji su ostaci evidentni u tom dijelu.

"Poznato je da kompletan Stari grad sa okolinom njeguje upravo kult Bogorodice", dodaje Đurašković.

Plaža Mogren

Ime plaže Mogren veže se za brodolom.

"Italijanski pomorac se spasio na toj plaži, sagradio kapelicu i posvetio je Svetom Antunu Padovanskom. Pomorac se zvao Mogrini, i po njemu je ova plaža dobila naziv", navodi ona.

Pizana

Kako ističe, ovaj naziv ima dvije moguće verzije porijekla.

"Jedna verzija govori da je naziv Pizana došao od mletačkog plemića po imenu Pizano, poznatog po dobročinstvu. Druga verzija, koju sam slušala od svog oca, kaže da se tamo prodavala riba, te da su u razmjeni stalno govorili 'koliko piza', što znači koliko teži. Tako je ostao naziv Pizana”, objasnila je.

Velji Vinogradi

Današnje naselje Velji Vinogradi nekada se zvalo Fratarske njive.

“Znamo da su u manastiru Santa Maria in Punta bili fratri, franjevački red, a prije njih i benedektinski. Tamo je postojalo plodno zemljište gdje je najčešće sađena vinova loza i po tome se nazivaju Velji Vinogradi”, navodi Đurašković.

Slovenska plaža

Kada je riječ o Slovenskoj plaži, ona objašnjava da su prvi turisti koji su došli u Budvu u prošlom vijeku bili Česi, te da je po njima Slovenska plaža dobila ime.

Zavala

"Zavala je takođe zanimljiv toponim. Naime, znamo da je vala zaliv, tako da zavala na neki način dijeli budvanski zaliv od drugog dijela, a to je bečićka plaža", zaključila je Đurašković.

Toponimi Budve pružaju dragocjen uvid u istoriju i kulturni identitet grada, a svaki naziv nosi sa sobom priču koja nas povezuje sa bogatom tradicijom ovog područja.


Video: RTB