12-07-2024

Izložba „Petar Lubarda – novo kadriranje” sjutra u Starom gradu

Otvaranjem izložbe „Petar Lubarda – novo kadriranje”, 13. jula, u crkvi „Santa Maria in Punta“, sa početkom u 21 čas, otpočeće likovni program XXXVIII festivala „Grad teatar“, saopšteno je iz JU Grad teatar.


Foto: JU Grad teatar

Kako ističu, izložba se priređuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, a autori su istoričari umjetnosti Snežana Ivović i Miloš Marjanović i autor video rada Filip Mikić.

I ove godine u likovnom programu festival “Grad teatar” nastavlja uspješnu i višegodišnju saradnju sa Narodnim muzejem Crne Gore.

“I ostaće zasigurno dok je čovjeka i Lubardinog grandioznog djela. U godini u kojoj se navršava pola vijeka
od njegove smrti, u ovom starom budvanskom zdanju, “Grad teatar” u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, obilježava na jedan nov, do sada neuobičajen način, sjećanje na jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika XX vijeka. Njegovo djelo u najvećoj mjeri inspirisano je i prožeto Crnom Gorom, njenim predjelima, epskom poezijom, tradicijom i njenim iskonskim vrijednostima. A ko se prvi put susretne sa crnogorskim krajolicima i njihovom nadrealnom ljepotom bliskije će doživjeti duhovnu vrijednost Lubardine slike. Za Lubardu Crna Gora je bila ‘najveći učitelj’, njegov zdijenac života i vječito duhovno nadahnuće. Ona ga je iznjedrila, ‘utkala’ mu svoje božanske darove, ali i tragične usude”, navodi se u pratećem tekstu autorke Snežane Ivović.

JU „Grad teatar“ je objasnila svoju odluku da na nov način obilježi 50 godina od smrti Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih i jugoslovenskih slikara.

„Vođeni ovogodišnjim sloganom festivala, koji konceptualizuje stalnu okrenutost budućnosti, planiramo izložbu pod nazivom „Petar Lubarda – novo kadriranje“ koja ima za cilj istraživanja mogućnosti transponovanja umjetničkih polazišta i postulata posredstvom novih tehnologija. Ideja je da se primjenom tehnike 3D mapiranja virtuelno predstave najvažnije faze Lubardinog stvaralaštva kroz djela iz fundusa NMCG u prostoru crkve Santa Marija in Punta. Očekujemo da će se potvrđena vrijednost Lubardinog stvaralaštva otvoriti i u novim semantičkim aspektima, definisanim sinergijom zadatog prostora, potvrđene poetike i mogućnosti posredovanja i recepcije likovnosti posredstvom novih tehnologija.“