22-09-2024

Koristi za građane i privredu od Plana rasta

Crna Gora će, kroz Plan rasta za Zapadni Balkan, sredstva Evropske unije (EU) moći da uloži u nacionalne reforme, od čega će koristi imati i građani i privreda, saopštio je ambasador Unije u Crnoj Gori, Johan Satler.


Fotoblend (CC0), Pixabay

“Glavna korist koju će Crna Gora imati od Plana rasta jeste da će putem njega veliki iznosi sredstava EU biti uloženi direktno u nacionalne reforme, koje će unaprijediti kvalitet života građana i stvoriti značajne nove prilike za privredu”, rekao je Satler agenciji Mina-business.

On je naveo da će sredstva iz Plana rasta biti iskorišćena, između ostalog, za izgradnju novih škola i puteva, veće zapošljavanje mladih i digitalizaciju javnih usluga.

Prema njegovim riječima, sa najnovijim izdašnim ulaganjem u okviru Plana rasta, uz sva prethodno opredijeljena sredstva EU, kao što su IPA, Zapadno-balkanski investicioni okvir i prekogranična saradnja, finansijska podrška EU Crnoj Gori se približava nivou sredstava koje Unija opredjeljuje za same države članice korisnice budžeta EU.

“Dodatna važna korist od Plana rasta jeste da će omogućiti Crnoj Gori postepeno uključivanje u Jedinstveno tržište EU, uz 450 miliona ljudi koji će biti potencijalni potrošači crnogorskih proizvoda i usluga. Pristupanje SEPA, platnom sistemu EU, može biti prvi veliki uspjeh u tom pravcu, eliminišući skupe provizije na finansijske transakcije između Crne Gore i država članica EU”, objasnio je Satler.

On je saopštio i da nacionalna Reformska agenda, koju se Crna Gora sprema da usvoji, predstavlja ključnu pokretačku snagu Plana rasta.

“Crnoj Gori će biti na raspolaganju do 383 miliona EUR sredstava koja će se isplaćivati kako dogovorene reforme budu sprovođene. Riječ je o ambicioznoj agendi, pri čemu su neke reforme zahtjevnije od drugih, ali, uz punu pažnju nadležnih institucija, svakako su izvodljive. A, naravno, moj tim i ja ćemo dati sve od sebe da vas podržimo na svakom koraku ovog procesa”, zaključio je Satler.


(MINA-BUSINESS)