17-07-2017

Krapović: Plaže treba da budu dostupne mještanima i njihovim gostima

Mještani Svetog Stefana i Miločera predvođeni predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem i predstavnicima pojedinih političkih partija koje participiraju u vlasti, obišli su juče plaže od Svetog Stefana do Pržna.

Krapović: Plaže treba da budu dostupne mještanima i njihovim gostima | Radio Televizija Budva

Na hotelskoj plaži Svetog Stefana im je rečeno da mogu samo da se okupaju i nakon izlaska iz vode, izađu i sa plaže.



Zadržavanje je moguće samo uz najam ležaljke koji iznosi 70 eura.

Prema riječima predsjednika Dragana Krapovića moraće se zajednički naći neko rješenje za postojeću situaciju, jer je sadašnje stanje neprihvatljivo za mještane Svetog Stefana i njihove goste.



"Da li da Opština licitira, pa da ona upravlja tim djelovima plaža i da na taj način oslobodi taj prostor svih mobilijara i svih zabrana ili da mještani i njihovi gosti imaju pristup na jedan dio plaža, a da drugi dio bude hotelski...nekako se ti odnosi moraju urediti. Ovo nije ni primjereno ni prihvatljivo za bilo koga", istakao je Krapović.

Slična situacija je bila i na Kraljevoj plaži gdje je obezbjeđenje saopštilo da mogu da se kupaju, ali da ne smiju da ostavljaju stvari i peškire.



Zakup seta ležaljki sa suncobranom na ovoj plaži košta 120 eura.

Na Kraljičinoj plaži opštinskoj delegaciji nije dozvoljeno ni da se okupaju jer je, kako im je objašnjeno, plaža zatvorenog tipa.



Dozvoljeno im je da prođu donjom stranom ali samo zato što su iz Opštine, građanima ni to ne bi bilo dozvoljeno.

Kako je istakla Božena Jelušić iz GP URA, ikona crnogorskog i nekada jugoslovenskog turizma danas je primarno privatna zona.



"Sasvim je izvjesno da i svi ostali građani moraju imati pristup i svojoj obali i svome moru. Ovdje je najveći problem jedna psihološka barijera, jedna poruka koju vam je država poslala, da vi nijeste u svojoj kući. Treba pronaći kompromis, ali definitivno ovakvo onemogućavanje pristupa mogućnostima predstavlja krajnje nedemokratsku praksu u oštroj koliziji sa proklamovanom politikom upravljanja javnim površinama u opštoj upotrebi, gdje se zakoni i odredbe na kojima počiva JP za upravljanje morskim dobrom eklatantno krše. Što je najvažnije, ovim prostorima ne možete proći ni zimi, jer oni nijesu vaša kuća", zaključila je Jelušić.