29-07-2024

Lazarević: Budvi potrebno strateško upravljanje destinacijom

Kako bismo adekvatno upravljali destinacijom, neizostavno je strateški planirati razvoj iste, a strategije su u tom smislu instrumenti koji služe kao vodiči za upravljanje destinacijom, koje Budva nažalost još uvijek nema, kazala je ekspertkinja za održivi turizam, mr Marija Lazarević.

Foto: Pexels

"Rađeni su određeni naučno-istraživački radovi od strane Turističke organizacije opštine Budva, ali su njihovi rezultati i dalje nepoznati, i mi smo ušli u sezonu bez tih podataka. Znamo da Koordinaciono tijelo djeluje i prati sezonu, ali moramo strateški razmišljati, uzdići djelovanje u ovoj oblasti na jedan drugi nivo i upravljati Budvom planirano, a ne stihijski kao do sada", istakla je ona za Radio Budva.


Foto: Privatna arhiva

Često govorimo o održivom turizmu, a kako ističe Lazarević, isti je u Crnoj Gori na minimalnom nivou.

"Održivi turizam uključuje društvenu i ekonomsku dimenziju, kao i prirodnu i kulturnu zaštitu, a mi smo dosta okrenuti ekonomskoj dimenziji, dok rezidente ostavljamo po strani. Ne može se rezident osjećati kao građanin drugog reda u svom gradu, a da je turista priortitet. Jer kada turista to osjeti, ni on se ne ponaša adekvatno", dodaje ona.

Imamo brojne primjere iz zemalja okruženja, stoga je dovoljno preuzeti njihove dobre prakse, a kako navodi ekspretkinja za razvoj održivog turizma, te prakse uvijek stavljaju domaćina u fokus, a onda i posjetioce.

"Jer čovjek treba u svom gradu da se osjeća kao osoba koja uživa u svemu što mu isti pruža i da bude njegovoj mjeri. Ako se stanovnik osjeća dobro u svom gradu, turista se ne može osjećati ništa drugačije", zaključila je Lazarević.