04-10-2024

Međunarodni Dan zaštite životinja: Čuvajmo ih i volimo kao i one nas

Međunarodni Dan zaštite životinja, koji se obilježava 4. oktobra širom svijeta, važan je podsjetnik na našu odgovornost prema svim bićima sa kojima dijelimo planetu.

Međunarodni Dan zaštite životinja: Čuvajmo ih i volimo kao i one nas | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istakla ugroženost vrsta. Hajnrih Zimerman, njemački pisac i izdavač časopisa Čovjek i pas 24. marta 1925. godine u Berlinu je organizovao prvi Svjetski dan životinja.

Godine 1929. je datum prebačen na 4. oktobar. Imao je tada sljedbenike jedino u Češkoj, Švajcarskoj, Njemačkoj i Austriji. Tek u Firenci je odlučeno jednoglasno da se 4. oktobar proglasi zvaničnim datumom Svjetskog dana zaštite životinja. I od tada tradicionalno se, svakog 4. oktobra, na dan Svetog Franje Asiškog – zaštitnika životinja, obilježava ovaj dan.

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja, kao i svi azili za životinje širom svijeta, organizuju obilaske svojih institucija, edukativne radionice, prikupljaju se donacije, udomljavaju se ljubimci, kao i razne druge aktivnosti.

Od 1931. godine kada je prvi put obilježen pa do danas, svijest ljudi o odnosu prema životinjama se promijenila, ali često ni to nije dovoljno kako bi zajedno, bezbjedno dijelili životni prostor.

Cilj Svjetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom svijeta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

(B92)