30-03-2022

MUP: Narednih dana obilna kiša i jak vjetar

U Crnoj Gori se od večeras do subote očekuju nestabilne vremenske prilike koje mogu usloviti smetnje, prvenstveno u oblasti saobraćaja i u elektroenergetskom sistemu, upozorili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).


Foto: Arhiva

Iz tog resora su kazali da se očekuju obilne količine padavina sa jakim južnim vjetrom, posebno na sjeveru i duž obale, gdje će povremeno kratkotrajni udari imati i olujni karakter.

„Očekuje se i topljenje snijega u planinskim predjelima, naročito u nižim, koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem“, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz MUP-a, za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature, pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima.

„Očekuje se kratkotrajno obilna količina kiše, naročito sjutra, pa su zbog toga potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati i narušena prirodna povezanost tla“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje u širem regionu Orjena i Boke, planinskom zaleđu Jadrana prema Lovćenu, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašin - Danilovgrad - Nikšić.

„Obilna kiša i jak južni vjetar potencijalno mogu usloviti smetnje u svakodnevnim redovnim aktivnostima, prvenstveno u oblasti saobraćaja, kako drumskog, tako i vazduhoplovnog i pomorskog“, rekli su iz MUP-a.

Takva meteorološka situacija, kako su kazali, može usloviti smetnje u određenim aktivnostima na moru uz obalu, kao i kod energetskog sistema za prenos i distribuciju električne energije, koji će biti izloženi kombinovanom uticaju.

Iz MUP-a su rekli da je Direktorat za zaštitu i spašavanje poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.


(Mina)