24-06-2024

MZ Stari grad: Gospodine Jovanoviću, ne živite u Starom gradu, te niste upoznati šta se dešava u večernjim časovima

Reagovanje MZ Stari grad na izjavu predsjednika Udruženja ugostitelja, Aleksandara Jovanovića, koju smo objavili danas na našem portalu, prenosimo u cjelosti.

MZ Stari grad: Gospodine Jovanoviću, ne živite u Starom gradu, te niste upoznati šta se dešava u večernjim časovima | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Gospodinu Aleksandru Jovanoviću, predsjedniku ugostitelja,

U ima Savjeta MZ Stari grad, kao i građana koji tu žive tokom čitave godine, imamo potrebu da dematujemo izjavu datu za portal RTV Budve, a vezana je za višedecenijski problem buke.

Svjesni smo da ne živite u Starom gradu, te da niste upoznati šta se dešava u večernjim časovima, kada Vi i grupa ugostitelja koju predstavljate odete da mirno spavate svojim kućama ispod čijih prozora nema zvučnika.

Podsjećamo Vas da je Opština Budva još sada davne 2018. godine usvojila Odluku kojom je Stari grad proglašen za TIHU zonu gdje je dozvoljena jačina buke 45 decibela po Zakonu o zaštiti životne sredine od buke, dok tih 65 decibela koje pominjete na osnovu Zakona o turizmu nisu primjenjiva na područja proglašena tihom zonom. Dolaskom novog saziva MZ Stari grad na funkciju, sprovođenje ove Odluke bio nam je prioritet, te smo shodno tome insistirali da se Odluka (koja je pravno izglasana na Skupštini opštine Budva velikom većinom) poštuje.

Napominjemo da je prema važećim urbanističko tehničkim uslovima Starog grada zabranjeno postavljanje emitera zvuka na terase lokala, što nam je na poslednjoj raspravi u sali Opštine koju pominjete i jasno potvrđeno od strane predstavnika Sekretarijata za urbanizam.

Dalje, Odluka o komunalnom redu, izglasana prošle godine, jasno zabranjuje upotrebu zvučnih kutija na ugostiteljskim terasama.
Podsjećamo Vas da je Stari grad prvenstveno kulturno i istorijsko jezgro, naše nasleđe i bogatstvo koje treba da čuvamo i za sledeće generacije. Tu je više vjerskih, sakralnih i kulturnih objekata, spomen dom Stjepanu Mitrovu Ljubiši, Muzej i galerija grada, jedinstveni ostaci bazilike, ostaci bedema iz perioda prije nove ere, plaže i gradski parkovi, te da su bedemi i spoljne fasade kuća kulturno dobro zaštićeno Zakonom o kulturnim dobrima. Stari grad ne treba ni u kom slučaju biti ili postati jezgro prepoznatljivo po „dobroj muzici“ i zabavi za turiste!

Ovom prilikom bismo se zahvalili većini ugostitela koji posluju na teritoriji MZ Stari grad, a koji poštuju sve navedene odlluke i zakone, te bismo istakli da nije fer i korektno prema njima da se javno zastupaju interesi male grupe ugostitelja koji ne poštuju slovo zakona naše države već dugi niz godina.

Želimo da napomenemo da samo zahtjevamo ono najjednostavnije, poštovanje i sprovođenje pravno važećih izglasanih odluka i zakona. Daljim nepoštovanjem važećih zakona od strane grupice ugostitelja koji godinama sprovode svoju volju i nemaju sluha za molbe građana ili bilo kakve kompromise, stanovnici Starog grada će biti prinuđeni da blokiraju prilaz Starom gradu na 48 sati.

MZ Stari grad