17-09-2024

Na Cetinju traju radionice novog projekta u koprodukciji JU „Grad teatar“

U ponedjeljak 16.09. je nastavljena implementacija projekta kojeg JU „Grad teatar“ realizuje u okviru programa Kreativne Evrope „CREA-CULT-2023-COOP“ zajedno sa partnerima: Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice (vodeći partner), Universitet Paul–Vallery Montpellier iz Francuske, i Teatro Circo de Braga iz Portugalije. Projekat pod naslovom „The Sexual Theatre–A Feminist Readings of Classics“ bavi se književnim djelima patrijarhalnog nasljeđa zemalja koje učestvuju u projektu, iz ugla feminističkih teorija.


Foto: Grad teatar

Njegov rezultat biće četiri originalne međunarodne produkcije, na četiri međunarodna festivala. Radionice čiji je cilj odabir glumaca za buduću predstavu, realizuju se uz podršku Fakulteta dramskih umjetnosti i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Prva radionica održana je juče u prostorijama Fakulteta likovnih umjetnosti. Radionice koje ovih dana na Cetinju vode Katija Faisko i Loran Berže se sastoje od fizičkog i vokalnog treninga i improvizacije, ali i rada na tekstu.


Foto: Grad teatar

Aktivnosti u vezi sa nastankom predstava započete su još u junu u Podgorici i Budvi, radionicama u saradnji sa Omladinskim klubom Budva i NVO “Prima”, kada je dramaturškinja Katija Faisko zajedno sa psihološkinjama Katarinom Vukadinović, Aidom Perović te aktivistkinjom Anđelom Žarić, otpočela rad na prikupljanju materijala za budući dramski tekst.

Implementacija ovog projekta trajaće do decembra 2025. godine.