04-10-2024

Novinar inflight magazina avio kompanije Eurowings: „Crna Gora ima jedinstvenu ljepotu koju je sve teže pronaći“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) ugostila je njemačkog novinara Marca Olivera Rühlea, koji je istraživao destinaciju u periodu od 29. septembra do 4. oktobra ove godine, saopšteno je iz NTO CG.


Foto: NTO CG

Kako navode, članak na 10 stranica o Crnoj Gori će biti objavljen u inflight magazinu „Wings“ koji se distribuira putnicima avio-kompanije Eurowings. Magazin je prepoznatljiv po pričama koje inspirišu avanturističke i radoznale putnike, pokrivajući više od 140 destinacija širom svijeta.


Foto: NTO CG

Publikacija izlazi na engleskom i njemačkom jeziku i dostupna je na više od 15.000 sjedišta širom Eurowings flote, dopirući do dinamičnih putnika koji preferiraju individualna putovanja. Prema podacima, 74% putnika Eurowingsa redovno čita ovaj magazin tokom letova, što garantuje visoku stopu angažovanosti sa pričama koje se objavljuju.


Foto: NTO CG

Tokom svoje posjete, Rühle se fokusirao na seoska domaćinstva koja vode uspješne žene, obilazeći pritom raznovrsne destinacije širom Crne Gore. Zajedno sa fotografom obišao je
katune Suvodo i Lanište, kao i Gornje Lipovo kod Kolašina, gdje je imao priliku da se upozna sa tradicionalnim načinom života u ovim ruralnim sredinama. Takođe, obišao je Žabljak i
Crno jezero, kao i Lušticu gdje je istraživao prepoznatljivi spoj prirode, autentične kulture i gostoljubivosti lokalnog stanovništva.

„Crnu Goru poznajem još od 2013. godine i od tada sam gotovo svake godine posjećivao ovu zemlju. Bio sam u mogućnosti da pratim promjene koje su se dešavale u proteklih 10 godina. Za mene ova zemlja pejzaža posjeduje ogromnu privlačnost i jedinstvenu ljepotu koju je sve teže pronaći. Fascinantno je koliko jedno malo mjesto može imati različitih lica, a
tome dodajte i toplu gostoljubivost. Sada već imam prijatelje ovdje i ostajem u stalnom kontaktu. Iz novinarske perspektive, najviše me zanimaju ‘obični’ ljudi i autentičan način
života. Primjer za to su katuni. Sve što je izvan turističkog mainstreama čini Crnu Goru posebnom. Posebnu na Balkanu, ali i u Evropi”, kazao je njemački novinar.

Rühle je dodao da se nada da će Crna Gora uspjeti da sačuva svoj jedinstveni identitet, uprkos velikom broju turističkih projekata koji su u toku.

“Za moje čitaoce mogu jasno definisati zašto bi trebalo da posjete Crnu Goru. Oni traže čistu prirodu, tišinu, vjetar u planinama, miris borova na moru, srdačne ljude i dušu. Dušu u
kulinarstvu, arhitekturi i kulturi. To je ono što Crna Gora predstavlja i tako bi trebalo da ostane“, zaključio je novinar.

Članak Marca Olivera Rühlea biće objavljen u aprilskom/majskom izdanju 2025. magazina „Wings“, čime će Crna Gora još jednom biti predstavljena kao destinacija koja nudi autentičan doživljaj prirode, kulture i gostoprimstva, zaključuje se u saopštenju.