07-08-2024

Odžić: Dodatno povećanje PDV-a i akciza neće dati željene efekte po budžet

Dodatno povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza, ne samo što će dovesti po rasta inflacije, nego neće dati ni željene finansijske efekte po budžet, saopštio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) i predstavnik Evropskog saveza, Petar Odžić.


Foto: arhiva

“Podizanje stopa poreza uvjek prati slabiji procenat naplate, pa ćemo doći do rasta cijena svih proizvoda, a u budžetu sa druge strane nećemo postići efekat i nadomjestiti već nedostajuća sredstva”, naveo je Odžić u saopštenju.

On je naveo da Crna Gora već ima veću stopu PDV-a nego Hrvatska, koja je članica Evrospke unije (EU), a i stopa inflacije je daleko veća.

“Tako smo dočekali da cijene u Crnoj Gori premašuju cijene u evropskim metropolama. Nikako ne smijemo dozvoliti da ovim nametima ‘krpimo rupe’ populističkih mjera. Sezona je pokazala da podizanje PDV-a u turizmu istog momenta dovodi do enormnog skoka cijena, čime prestajemo biti konkurentni na tržištu, pa dobijamo efekat koji sam pominjao – veće cijene, ali manje para u budžetu države, što je produkt dosta loše sezone”, upozorio je Odžić.

Prema njegovim riječima, vraćanje PDV-a na sedam odsto za sve ugostitelje, omogućilo bi Crnoj Gori bolju konkurentnost, ali i bolje punjenje budžeta kroz mnogo bolje sezone.



(MINA-BUSINESS)