08-08-2024

Osnovni uzrok saobraćajnih nezgoda ljudski faktor, nepravilno regulisane raskrsnice u Budvi zabrinjavajuće

U prethodne dvije godine je došlo do drastičnog povećanja broja stradalih u saobraćajnim nezgodama, pa su tokom 2022. stradale 73 osobe, dok je u 2023. u drumskim nesrećama poginulo 78 osoba. S obzirom na broj poginulih lica u odnosu na broj stanovnika, javni rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama je posljednjih godina u Crnoj Gori 115 poginulih na million stanovnika, a najčešći uzrok istih je ljudski faktor, ocjenjuje sudski vještak saobraćajne struke Vladimir Tadić.

Foto: PrintScreen/RTB, yt

“To je uglavnom prekoračenje brzine i nepoštovanje prvenstva prolaza na raskrsnici. Svjedoci smo da se iz godine u godinu povećava broj saobraćajnih nezgoda, što predstavlja neki alarm da mi kao društvo moramo da reagujemo. Po mom mišljenju treba pooštriti kako kontrolu, tako i kaznenu politiku, jer sve aktuelne kampanje očigledno ne daju rezultate”, ističe on za Polis.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

Tadić dodaje da putevi jesu loši, ali da to nije osnovni uzrok saobraćajnih nezgoda, ističući da je vozač dužan da prilagodi vožnju istom, te da osnovni uzrok ostaje ljudski faktor, odnosno vozač.

Kako navodi, posebno zabrinjavaju nepravilno regulisane raskrsnice na teritoriji opštine Budve.

“Spreman sam da dam svoj doprinos i pomognem ljudima u Sekretarijatu za komunalno stambene djelatnosti, da ih uputim na sve raskrnice koje sam kroz nalaze utvrdio kao nepravilno regulisane. Treba svi, kao društvo, da damo svoj doprinos kako bi bezbjednost u saobraćaju bila bolja, a broj saobraćajnih nezgoda smanjen“, zaključuje Tadić.

Zastupljenost vožnje pod uticajem alkohola je dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek, što ukazuje na alarmantnu situaciju u Crnoj Gori, dok je situacija, kada je u pitanju vožnja pod uticajem droga, nešto povoljnija u odnosu na prosjek evropskih zemalja.