16-10-2024

Otvaranje izložbe „Slikarstvo/Paintings” i predstavljanje monografije Momira Kneževića sjutra u Modernoj galeriji

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve sjutra će, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”, biti otvorena izložba „Slikarstvo/Paintings” i predstavljena monografija Momira Kneževića, saopšteno je iz ove ustanove.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Učesnici će biti: Ljiljana Karadžić – istoričar umjetnosti Ljiljana Zeković – istoričar umjetnosti Bogdan Musović – istoričar umjetnosti i skulptor Kustos izložbe je Tanja Jovetić, viši kustos.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Momir Knežević rođen je 19. avgusta 1949. u Petrovićima (Crna Gora). Diplomirao je 1981. godinena Odsjeku za likovno vaspitanje Nastavničkog fakulteta u Nikšiću (Crna Gora). 1982/83. godine studirao je na Academy vývarných uměni in Praha (Češka), odsek restauracija. Diplomirao je 1986. godine na Akademiji umetnosti u Prištini odsjek slikarstvo u klasi profesora Muslima Mulićija. 1986/88.godine radio je kao asistent-saradnik vajarskog ateljea kod profesora Stevana Luketića u Zagrebu (Hrvatska). 1987/88. kao asistent-saradnik slikarskog ateljea kod Eda Murtića u Zagrebu (Hrvatska). 1988/89. godiie proveo je na Academia de Bellas Artes de San Fernando u Madridu (Španija), kao stitendista španske vlade za slikarstvo. Priredio 64 samostalne izložbe slika u zemlji i inostranstvu. Kopirao freske u 7 manastira Crne Gore i Srbije. Izlagao je kopije fresaka na 13 samostalnih izložbi. Izlagao je na preko 350 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je tri praktikuma iz oblasti slikarskih tehnika. Dobitnik je jedanaest nagrada i pohvala za slikarstvo. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini - Zvečan i akademiji likovnih umjetnosti Trebinje.