03-09-2024

Otvorena grupna izložba „Krugovi Mediale/Circles of Mediala” u Modernoj galeriji

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u ponedjeljak, 2. septembra, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” otvorena je grupna izložba „Krugovi Mediale/ Circles of Mediala”, saopšteno je iz ove ustanove.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

U ime JU Muzeji i galerije Budve prisutne je pozdravila direktorica mr Lucija Đurašković. Izložbu je zvanično otvorila Jasna Opavski, a nakon nje, prisutnima se obratila mr Senka Subotić, kustos izložbe.

„Zahvaljujem se i mnogo mi je drago da ste večeras odvojili vrijeme da budete ovdje i da odamo poštu i omaž umjetnicima, začetnicima jednog velikog pravca u našoj umjetnosti a to je Mediala, pogotovo Leonidu Šejki. Ovom izložbom obilježavamo 60 godina od izdanja njegovog Traktata o slikarstvu. To je veoma značajan datum. Takođe, imamo jedan tužan povod a to je što ova izložba predstavlja omaž Milošu – Fići Filipoviću, koji nažalost više nije sa nama”, istakla je Đurašković.

Na otvaranju je upriličen performans baziran na tekstu Šeikinog Traktata o slikarstvu , a, izveli su ga Predrag – Peđa Todorović i Jasna Opavski. Nakon performansa, Bisenija Tereščenko je pročitala posljednji zapis Leonida Šejke.

Dio teksta iz kataloga mr Senke Subotić:

„Izložba „Krugovi Mediale/ Circles of Mediala” je nastavak projekta i izložbe pod nazivom „Pisma Mediali” koju je organizovao beogradski „Muzej štafelaja” , a u saradnji sa Udruženjem Uroš Predić iz Švajcarske i Galerijom „Krug” iz Budimpešte. Koncept izložbe na temu „Pisma Mediali” kao i ove, „Krugovi Mediale” svojevstan su omaž slikarima i članovima grupe „Mediale”, a povodom 60 godina od objavljivanja knjige „Traktat o slikarstvu” 1964. ,Leonida Šeike, jednog od osnivača grupe i najproduktivnijeg teoreticara Mediale, nagrađene Nolitovom nagradom. Od novembra prošle godine, radovi su putovali iz Beograda preko Budimpešte, zatim izloženi u galeriji „Krug”, pri Palati Tekelijanum u centru Pešte, do Cuga, u Švajcarskoj, a putovanje završili izložbom u Beogradu ,u kući Đure Jakšića, u organizaciji, pomenutog Muzeja štafelaja. U Švajcarskoj, „Muzeju štafelaja”, domaćin izložbe je bilo umjetničko udruženje Uroš Predić, u okviru godišnje izložbe u centru grada u galeriji “Altstadthall”, a putovanje, u nešto suženom obimu, nastavlja se u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”,u Budvi i po prvi put su u Crnoj Gori. Krugovi Mediale je izložba slika, mozaika, crteža i grafika na kojoj učestvuju: Vesna Opavski, Jasna Opavsky, Bisenija Tereščenko, Slavomirka Caka Kovačević, Slavica Mijović, Kristina Pirković, Rade Ratko Vujačić, Ivan Đurišić, Željko Đurovićko, Mladen Đurović, Stanko Zečević, Ranko Krstajić, Predrag Peđa Todorović, Goran Ćetković i Miroslav Miro Šuković; osim članovima Mediale, ujedno je i omaž nedavno preminulom Milošu Filipoviću Fići, čiji se radovi nalaze na ovoj izložbi, a jedan je od osnivača „Muzeja štafelaja”.”