28-06-2024

Poziv za učešće na takmičenju Evropske unije „EU TalentOn 2024“

Univerzitet Šlezije u Katovicama objavio je poziv za naučnike, studente i doktorande svih evropskih univerziteta i institucija da učestvuju u takmičenju EU TalentOn 2024 za istraživače na početku karijere.


Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Takmičenje je namijenjeno mladim naučnicima starosti između 21 i 35 godina iz evropskih zemalja i zemalja pridruženih programu Horizont Evropa, a njegov cilj je da inspiriše mlade, sjajne umove da razviju nova i inovativna rješenja za neka od najhitnijih svjetskih izazova.

Učesnici će raditi u grupama kako bi predložili rješenja u jednoj od pet naučnih oblasti koje se poklapaju sa misijama EU u okviru programa Horizont Evropa (prilagođavanje klimatskim promjenama; prevencija i liječenje kancera; obnavljanje okeana i voda; klimatski neutralni i pametni gradovi; i zdravlje tla).

Predlozi treba da budu naučni, kreativni, izvodljivi i uvjerljivi, da promovišu nove, interdisciplinarnd ideja iz svih oblasti nauke i humanistike.

Pobjednici će dobiti novčane nagrade u ukupnom iznosu od 75,000 EUR koji je obezbijedila Evropska unija.

Takmičenje se održava od 9. do 14. septembra 2024. godine u Katovicama, Poljska, a Evropska komisija pokriva troškove prevoza, smještaja i boravka za učesnike.

Za detaljne informacije i pristup prijavnom obrascu, posjetiti internet stranicu: https://eutalenton2024.eu/.

Rok za registraciju je 7. jul 2024.

(Vlada CG)