24-06-2024

Preporuke iz Doma zdravlja Budva o higijenskim uslovima tokom boravka u inostranstvu

Prema riječima dr Tatijane Lalović iz Higijensko epidemiološke službe budvanskog Doma zdravalja, za putnike koji putuju u zemlje Mediterana i Sjeverne Afrike, nije potrebna imunizacija, već preporuke o higijenskim uslovima tokom boravka, a za pomorce i putnike u Južnu Ameriku i Centralnu Afriku, vakcinacija je obavezna deset dana prije polaska.


Foto: Portal RTV Budva/arhiva

Veliki broj građana Crne Gore tokom ljeta putuje u inostranstvo na godišnji odmor šta je obaveza, a šta preporuka objašnjava dr Lalović za program Radio Budve.

"Popularne destinacije za građane Crne Gore su Grčka, Tunis, Egipat, Turska, Maroko i nijedna od ovih zemalja ne zahttjeva od turista dokaz o sprovedenoj imunizaciji protiv određene zarazne bolesti. Što se tiče preporuka ja bih navela opšte mjere i savjete od crijevnih zaraznih bolesti da svakako konzumiraju isključivo flaširanu ili termički obrađenu vodu, temeljno peru voće i povrće, po mogućnosti koriste voće koje imakoru. Da nikako ne konzumiraju hranu koja se prodaje na ulici tipa peciva, sokovi i sladoledi. naravno da vode računa o ličnoj higijeni. Značajna zaštita od insekata i tu postoje neke opšte mjere, veoma je bitno nositi adekvatnu garderobu i obuću. Preporuka je odjeća dugih rukava i nogavica, izbjegavati tamnu odjeću jer ona privlači insekte prije svih komarce, preporučuju se sredstva koja se nanose na kožu u cilju odbijanja komaraca kao i upotreba različitih insekticida", kazala je Lalović.

Postoje putnici koji putuju u rizične zemlje i za koje je vakcinacija obavezna.

"Za te putnike kao i za sve pomorce obavezna je vakcinacija protiv žute groznice, ona je obavezna za putovanja u zemlje Južne Amerike i zemlje Afrike gdje je to oboljenje endemski prisutno. Obavezna imunizacija se sprovodi 10 dana prije putovanja jer je to neki vremenski period koj ije potreban da se razvije imunitet nakon sprovedene imunizacije ", zaključila je dr Lalović.