04-04-2021

Problem napuštenih životinja

U Crnoj Gori je iz dana u dan sve više napuštenih životinja ,a kao glavnu uzrok ove pojave navode se neodgovorno vlasništvo i nedovoljna angažovanost državnih i lokalnih institucija, kazali su u NVO " Udruženje napuštenih životinja Podgorica" koji ovaj dan obilježavaju pozivom na prikupljanje novčanih i donacija u hrani.

Problem napuštenih životinja | Radio Televizija Budva

Foto: Prijatelji životinja Podgorica

Postoje dva Svjetska dana napuštenih životinja. Prvi je 04. aprila, koji je ustanovljen od strane holandskih aktivista, dok se drugi obilježava treće subote u avgustu. Cilj je bio da napuštene životinje imaju dva Međunarodna dana.


Nevladina organizacija "Prijatelji životinja Podgorica" ovaj dan obilježava prikupljajući pomoć za sve nezbrinute životinje, kojih je u našoj državi, kako kažu, iz dana u dan sve više i više.


"Pomoć možete izvršiti uplatom novčanih sredstava na naš račun 535-16574-21 (Prva banka CG) ili donacijom u hrani za životinje pozivom na naš telefon 068/182-482.

Posebno želimo da skrenemo pažnju na problem velikog broja napuštenih životinja, a uzrok tome jeste neodgovorno vlasništvo, ali i neangažovanost nadležnih institucija, prije svega lokalnih samouprava, koje do sada nisu pokazivale previše interesovanja da se riješi problem. Nesprovođenje programa "Uhvati steriliši i pusti", nekontrolisanje vlasnika i odgajivačnica, kao i mali procenat čipovanja i sterilizacija doprinose rastu populacije napuštenih životinja. O njima nažalost u većini slučajeva brinu volonteri organizacija za zaštitu životinja i građani, međutim naši kapaciteti i mogućnosti nisu dovoljni da sve te životinje dobiju hranu, veterinarsku pomoć i svoj dom.

Na samom kraju, apelujemo na sve vlasnike da svoje kućne ljubimce obavezno sterilišu i čipuju. Takođe, apelujemo na sve potencijalne vlasnike da ne kupuju kućnog ljubimca, već da ga udome iz skloništa ili sa ulice, čineći tako najhumaniju stvar za životinje.", navedeno je u saopštenju za javnost NVO Prijatelji životinja Podgorica