24-09-2024

Problemi sa zamućenom vodom u Budvi: Regionalni vodovod se suočava sa izazovima

Zbog nedavnih obilnih padavina, Regionalni vodovod se suočava sa izazovima vezanim za kvalitet vode. Aleksandar Cerović, rukovodilac Tehničkog sektora, naglasio je da su padavine uzrokovale privremenu zamućenost vode koja je trajala od 13 do 15 sati.

Problemi sa zamućenom vodom u Budvi: Regionalni vodovod se suočava sa izazovima | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pxb

"Nakon tog vremena izvorište se vratilo na mutnoću koja je dozvoljena i mi smo krenuli sa pumpanjem", kazao je Cerović u izjavi za program Radio Budve.

Na pitanje novinara da li je u periodu zamućenosti došlo do obustave distribucije vode u naseljima koja se snabdijevaju iz regionalnog vodovoda, Cerović je potvrdio: "Jeste, nešto kraće, u naseljima Prijevor, Svinjišta i u dijelu Jaza. Potrošačima u ovim djelovima Budve voda je bila prekinuta oko 9 sati uveče, a počela je da dolazi sljedeći dan oko 10-11 sati", kazao je.

Govoreći o trenutnom stanju sistema, Cerović je istakao: "U ovom trenutku funkcioniše sve kako treba. Jutros smo imali nestanak struje na pumpnoj stanici Budva, što su osjetili potrošači Tivta, Kotora i naselja Prijevor, Svinjište i Jaz. Dok nije došla struja, mi nismo mogli da pumpamo vodu, i imali su problema stanovnici tih gradova i tog dijela Budve."

Mutnoća vode nije česta pojava.

"Obično se mutnoća javlja jedino u slučaju ekstremno velikih padavina. Tokom godine, mutnoća se obično javlja dva puta godišnje. Rijetko kada prelazi 48 sati da je voda zamućena"

Cerović je naglasio važnost očuvanja kvaliteta vode.

"Ako bi ubacili mutnu vodu, naš sistem, koji je u tom trenutku bio pun normalne, čiste vode, bio bi zagađen. Trebalo bi nam desetine dana da se voda vrati u normalno stanje", zaključio je Cerović.

J.M.