09-10-2024

Raspisani pozivi za podnošenje projektnih predloga iz programa EU4Health

Ministarstvo zdravlja pozvalo je sve zainteresovane strane da podnesu projektne predloge u okviru drugog talasa poziva koje je Evropska zdravstvena i digitalna izvršna agencija (HaDEA) objavila u okviru programa EU4Health za ovu godinu.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Iz tog Vladinog resora naveli su da projektne predloge mogu podnijeti zainteresovana javna i privatna pravna lica, zdravstvene, akademske i obrazovne ustanove, kao i organizacije civilnog društva.

Pozivi se, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, odnose na borbu protiv raka, unapređenje mentalnog zdravlja, promociju zdravlja, preventivne aktivnosti u očuvanju zdravlja, korišćenju vještačke inteligencije u zdravstvu i organizaciju okruglih stolova i promotivne aktivnosti.

Iz tog resora su rekli da su objavljeni pozivi - Podrška sveobuhvatnom pristupu mentalnom zdravlju u EU, orijentisanom na prevenciji, Promocija zdravlja i prevencija nezaraznih i zaraznih bolesti, Radijaciona bezbjednost i kvalitet kompijuterske tomografije djece i mladih, kao i odraslih.

Kako su naveli, objavljeni su i pozivi Personalizovana medicina protiv raka, Podrška uspostavljanju novih mreža ekspertize o raku i stanjima raka, Unapređenje usvajanja vještačke inteligencije u zdravstvu i Grantovi za akciju za organizaciju konferencija i događaja.

Iz Ministarstva su kazali da predlozi projekata moraju biti podnešeni od konzorcijuma od najmanje tri korisnika (aplikanta), ne uključujući povezane subjekte.

„Koji ispunjavaju sledeće uslove - minimum tri nezavisna subjekta iz tri različite prihvatljive zemlje, a kada je u pitanju poziv za mentalno zdravlje dodatno treba uključiti najmanje jednu nevladinu organizaciju (NVO) koja radi u oblasti mentalnog zdravlja, kao i jedno udruženje pacijenata“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da zainteresovane strane projektne predloge mogu dostaviti najkasnije do 22. januara, do 17 sati.

Pozivi su dostupni na linku, a pojedinačne prezentacije programa na linku.

„Nakon što je ministar zdravlja Vojislav Šimun u januaru potpisao sporazum, Crna Gora je kao prva zemlja sa Zapadnog Balkana postala članica programa EU4Health, koji sa budžetom od 5,3 milijarde EUR, za period od 2021-2027. godine, predstavlja do sada najveću podršku EU u oblasti zdravstva“, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Oni su kazali da su članstvom u tom programu omogućili pravnim licima, akademskim i obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, udruženjima, fondacijama i NVO da ravnopravno učestvuju sa predstavnicima iz zemalja EU i podnose projektne predloge koji će doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema.