09-08-2024

Sezona iz ugla turističkih vodiča

Budva sa bogatom istorijom i kulturom, prirodnim ljepotama i mediteranskom klimom privlači turiste iz različitih krajeva svijeta, a zadatak turističkih vodiča je da predstave turistima destinaciju u najboljem mogućem svjetlu, prenesu informacije, činjenice, kulturu i običaje, pa čak i ljubav prema istoj.


Foto: Lazar Gregović

"Ma koliko pričali o Crnoj Gori kao prelijepoj i ekološkoj državi, kada naiđemo na deponije na ulicama i na izletištima, mi se i sami postidimo", ističe licencirani turistički vodič Darinka Dada Grloman za Radio Budva.

“Trenutno je dosta naporno. Kako zbog gužvi, tako i zbog prljavih ulica, jer je jako teško objasniti turistima zašto se to dešava. Gužve i nekako, ali zašto nailaze na ovolike količine smeća, njima je to prilično nejasno”, dodaje ona.

Kako navodi, posla za vodiče ima. Naime, veliki je broj jednodnevnih izleta iz zemalja regiona, i ogroman broj turista sa kruzera, ali se postavlja pitanje kako to utiče na hotelski i privatni smještaj.

“Dosta zavisi od grupe jezika. Recimo, nema dovoljno posla za vodiče za ruski jezik. S druge strane, Kotor u jednom danu zna da primi po tri, četiri kruzera, i tada se engleski jezik traži više, ali i to je kratkog daha”, objašnjava Grloman.

Kada je riječ o dominantim tržištima, ona navodi da su to Francuska, Njemačka, Austrija, Irska, te da turista iz Rusije ove godine ima jako malo. Pored toga, gostiju iz Turske ima dosta, ali nedostaje vodiča za taj jezik.

“Sa kruzera je raznovrsno tržište. Uglavnom su zastupljene zemlje iz kojih lete Ryanair i Wizz Air, i šteta je što će te linije biti ukinute od oktobra. U poređenju sa brojnim evropskim gradovima, Crna Gora ima izvrsnu klimu tokom čitave godine, i kada bi država nešto uradila po pitanju ovih letova u zimskom periodu, sigurna sam da bismo mogli da pričamo o cjelogodišnjem turizmu. Možemo kao primjer da uzmemo naše komšije, Tiranu, i broj letova koji taj aerodrom nudi. Lokalne agencije sve aranžmane po Evorpi organizuju sa polaskom iz Albanije, što je zaista tužno”, zaključila je Grloman.