31-08-2023

Škole vjeronauke iz Budve učestvuju na Dječijem saboru

Najveća dječija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske „Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore“, održaće se u subotu, 2. septembra 2023. godine, u Cetinjskom manastiru. Nakon dvije godine pauze i prošlogodišnjeg sabranja u Baru, Dječiji sabor se vraća na Cetinje, gdje se po tradiciji i održava. Dječiji sabor će se ove godine održati po dvadeset i drugi put. Saboru će prisustvovati djeca iz svih krajeva Crne Gore, a učešće je najavilo više od 2000 djece.



XXII Dječiji sabor organizuje se pod sloganom „ĆIRILICOM PIŠEM – PRAVOSLAVLJEM DIŠEM“, posvećen jubileju 1160 godina od početka ravnoapostolne misije Svete braće Kirila i Metodija i u znaku važnosti očuvanja ćiriličnog pisma.

Ovogodišnji Dječiji sabor kao i prethodnih godina počeće Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti NJegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije. Predviđeno je da služba Božija počne u 8 časova, a na liturgijskom sabranju odgovaraće hor Svete mati Angeline iz Nikšića pod dirigentskom palicom profesorke Ane Bojić.

Nakon Svete liturgije i doručka za djecu uslijediće svečano otvaranje Sabora, koje će blagosloviti Mitropolit Joanikije. Nakon Mitropolitovog pozdravnog slova uslijediće dodjela priznanja za vjeroučitelja godine. Podgoričke škole vjeronauke će zatim izvesti igrokaz ”Crkva u 13 slika”, nakon čega će se publici, igrom i pjesmom, predstaviti gosti Sabora, djeca iz Struge (Sjeverna Makedonija). Uslijediće projekcije filmova o istoriji pisma i jezika od početka misije Kirila i Metodija do reforme pisma i nastanka azbuke koju danas koristimo. U pitanju su tri kratka filma, za koja su zaslužne vjeronauke iz Đenovića, Bijele, Kotora, Prčnja, Starog Grada Budve, pri crkvi Svete Petke, takođe iz Budve, kao i vjeronauka iz Bečića. Program će biti završen nastupom Dječijeg hora ”Jedinstvo” iz Kotora.

Nakon svečanog otvaranja, uslijediće čitav niz radionica, tamičenja i aktivnosti u kojima će učestvovati sva prisutna djeca, naravno svako prema svojim interesovanjima. Za one sa naglašenom umjetničkom crtom biće upriličene likovna, pjesnička, recitatorska, muzička, kao i foto i dizajnerska radionica. Za one koje interesuju strani jezici, biće upriličene prevodilačke radionice, a za one koji žele da saznaju više o liturgijskom životu naše Crkve, tu je radionica za izradu prosfora, gdje će djeca moći svojim rukama da umijese liturgijski hljeb i čuju mnogo korisnih i zanimljivih stvari. Sportska nadmetanja podrazumijevaju takmičenje djece u fudbalu i košarci za dvije uzrasne kategorije, takmičenje u stonom tenisu i šahu, kao i djeci omiljene „igre bez granica“. Pored toga djeca će moći da uzmu učešća u radionici narodnih igara i pjesama, radionici hitne pomoći, vještina preživljavanja u prirodi i na moru, kao i radionica samoodbrane.

Poseban sadržaj za djecu i sve goste Sabora tokom cijelog dana biće i izložba „Ćirilična galaksija” – smještena na pet punktova ispred Cetinjskog manastira. Posjetioci izložbe će moći da vide postavku koja je realizovana veoma kreativno uz pomoć dosta rekvizita. Cilj autora je da se prikažu narodi koji danas čuvaju nasleđe Svete braće Kirila i Metodija i kao zvanično koriste ćirilično pismo. Za održavanje ove izložbe zaslužne su škole vjeronauke iz Gornjih Bandića, Kolašina, Tivta, Bara i Herceg Novog. Sve ove aktivnosti održavaće se simultano do 15 časova, a nakon završetka radionica i ručka za sve učesnike, otpočeće smotra dječijih horova. Po završetku koncerta, na bini će otpočeti kviz znanja iz vjeronauke u kom će se takmičiti najdarovitiji i najvredniji đaci, uz gromoglasnu podršku svojih drugara.

Na samom kraju manifestacije, nakon kviza znanja, biće uručene nagrade i priznanja za pobjednike u svim kategorijama. Takođe, ovom prilikom organizatori će se zahvaliti posebnim blagodarnicama svima koji su pomogli održavanje ove blagoslovene manifestacije.

Iz Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske pozivaju svu djecu dobre volje da se uključe i dođu na XXII Dječiji sabor, da uzmu učešće i upoznaju se sa radom škola vjeronauke i da se pridruže pravoslavnoj vjerskoj nastavi u svom mjestu.

Izvor: Mitropolija crnogorsko primorska