25-08-2024

Dječiji sabor ”Vrline vode u visine” sljedeće nedjelje na Cetinju

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog i Egzarha sveštenog Trona pećkog gospodina Joanikija, 23. Pravoslavni Dječiji sabor Crne Gore će se održati u subotu 31. avgusta na Cetinju.


Foto: mitropolija.com

Ove godine sabor se održava pod sloganom „Vrline vode u visine“, a okupiće oko 2000 djece, polaznika škola vjeronauke u MCP, kojima će se pridružiti i dragi gosti, takođe đaci škola vjeronauke, iz Nikšića, Berana, Bijelog Polja i Plužina.

Sabor će započeti svetom Liturgijom u Cetinjskom manastiru, koju će služiti Visokopreosvećeni mitropolit Joanikije sa sveštenstvom, sa početkom u 8.00 časova. Na Liturgiji će tradicionalno odgovarati hor „Prepodobna mati Angelina“ iz Nikšića, pod umjetničkim rukovodstvom profesorice muzike Ane Bojić.

Svečano otvaranje sabora planirano je za 11.00 časova na platou ispred manastira, gdje će se djeci i vjeroučiteljima besjedom obratiti Mitropolit Joanikije, a potom će uslijediti centralni program koji su ove godine pripremili polaznici škola vjeronauke iz Herceg Novog.

Kao i prethodnih godina, sabor će obilježiti mnoštvo aktivnosti u vidu sportskih takmičenja i kreativnih radionica, na kojima će djeca imati priliku da se takmiče u raznim sportskim disciplinama i kreativnim vještinama, ali i da nauče nešto novo i istraže neotkrivene talente.

Važan dio Dječijeg sabora predstavljaju i tematske izložbe koje se ove godine bave značajnim jubilejima – 530 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“; 130 godina od rođenja, 45 od upokojenja i 10 godina od otkrovenja časnih moštiju Svetog Justina Ćelijskog; 200 godina od rođenja Branka Radičevića; 100 godina od upokojenja Alekse Šantića; 25 godina od NATO bombardovanja i 20 godina od martovskog pogroma; 170 godina od rođenja Svetog Simeona Dajbabskog i 110 godina od rođenja blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Izložbene štandove na ove teme pripremaju škole vjeronauke iz: Donje Gorice, Kolašina i Bara Radovića, crkve Svetog Đorđa pod Goricom, manastira Dajbabe, Kotora i Prčanja, Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i Sutomora.

Pored 50 aktivnih škola vjeronauke, pri hramovima u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj djela i 10 dječijih horova. Za njihovo učešće u Dječijem saboru ove godine su zadužene horovođe Marija i Milena Jovićević i Anđela Jovićević Brajović, koje organizuju koncert dječijih horova.

Od sportskih aktivnosti biće zastupljeni: fudbal, basket, stoni tenis, šah i igre bez granica.

Umjetničko – kreativne radionice ove godine se bave: poezijom, muzikom, folklorom, slikanjem, kaligrafijom, fotografijom i dizajnom.

Novina ovog sabora su ekološka i humanitarna radionica za koje su zadužene škole vjeronauke iz Risna i Bara. Svesrdnu pomoć u radu ekološke radionice pružiće i naši dragi gosti iz NVO „Zeleni talas“.

Za svu djecu koja budu željela da nauče kako se prave prosfore (liturgijski hljeb) pripremljena je radionica za izradu prosfora, koju vode vjeroučiteljice Marija Pantelić i Tamara Balać.

Kruna svih saborskih aktivnosti je Kviz znanja, gdje se djeca takmiče u onome šta su naučila iz vjeronauke tokom prethodne školske godine. Kviz pripremaju i vode vjeroučitelji Tijana Lekić i Jovica Vukasović.

Sabor će se završiti proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u takmičarskim aktivnostima.

U realizaciji ovogodišnjeg Dječijeg sabora učešća će uzeti gotovo svi vjeroučitelji Mitropolije crnogorsko-primorske. Za pripremu je zadužen Katihetski odbor na čelu sa koordinatorom jerejem Pavlom Božovićem.

(mitropolija.com)