28-01-2022

Slučaj u Baru: Pet godina maltretirana, muž prijavljivan

Tridesettrogodišnji D.N. iz Bosne i Hercegovine, osumnjičen za ubistvo N.Z. (27) ranije je dva puta krivično i prekršajno prijavljivan za nasilje u porodici.

Slučaj u Baru: Pet godina maltretirana, muž prijavljivan | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

reći smrtni ishod porodičnog nasilja u posljednja četiri mjeseca. Dvadesetsedmogodišnja Baranka N.Z. preminula je 22. januara u Kliničkom centru usljed teških povreda koje joj je zadao nevjenčani suprug, tridesettrogodišnji D.N. iz Bosne i Hercegovine. Osobe bliske porodici kažu da je riječ o višegodišnjem nasilju.

"Pet godina koliko ja znam, koliko su u braku, ona je maltretirana, ne znam koliko godina djeca isto", kazao ječlan porodice.

"Evo što je napravio, mostrum, postupio je bezobrazno, niko nije mogao u životu nešto tako da napravi kao on što je napravio. Ja sam nju volio kao sestru", kaže jedan od komšija.

Slučaj ovog porodičnog nasilja prijavljen je 16. januara dežurnom tužiocu da bi osumnjičeni već narednog dana bio priveden. Nakon saslušanja, određen mu je pritvor do 30 dana.

"Prilikom rada na ovom predmetu postupajući tužilac je pribavio izvod iz kaznene i prekršajne evidencije za osumnjičenog i utvrđeno je da je i ranije dva puta krivično i prekršajno prijavljivan za nasilje u porodici, što je bio razlog za njegovo zadržavanje i određivanje pritvora na kraju od strane Osnovnog suda u Baru", saopštio je Radovan Đurišić, rukovodilac ODT-a u Baru

Šest dana kasnije N.Z. je preminula, zbog čega je nadležnost sada u rukama Višeg državnog tužilaštva u Pogorici. Za krivično djelo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom, predviđena je zatvorska kazna od 3 do 12 godina.

Da sistem zaštite ne funkcioniše i da ga je potrebno mijenjati pokazuje i to što ogroman broj predmeta stiže na adresu NVO sektora.

"U 2021. godini imali smo više od 4.500 pruženih usluga, to je apsolutno rekord i pokazuje da institucije zapravo ne rade kako treba", ističe Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Tvrde da je kaznena politika za počinioce porodičnog nasilja izuzetno blaga.

"Imali smo 1539 okončanih predmeta, 443 novčane kasne, uslovne osude 289, opomene, vaspitne mjere, odbačene i obustavljene postupke, a samo 106 kazni zatvora, što je manje od 10 odsto od ukupnog broja predmeta koji su se našli pred našim sudovima",navodi Raičević.

Nadaju se da će nadležni konačno sjesti za sto i utvrditi odgovornost za postojeće stanje i uspostaviti sistem koji će biti u funkciji žrtve porodičnog nasilja.

(RTCG)