05-06-2024

Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine jedan je od najvažnijih datuma u ​​kalendaru Ujedinjenih nacija. Generalna skupština UN-a proglasila je 1972. godine 5. jun Svjetskim danom zaštite životne sredine, a prva proslava pod sloganom Samo jedna Zemlja održana je 1974.

Svjetski dan zaštite životne sredine | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Glavni cilj ovog događaja je podizanje ekološke svijesti i motivisanje stanovništva da aktivno razmišlja o održivom razvoju i postane njegov dio, promovisanje ključne uloge zajednica u promjeni stava prema ekološkim pitanjima i podsticanje saradnje koja će osigurati prosperitetniju i sigurniju budućnost. Narednih godina obilježavanje ovoga dana prerasta u globalnu kampanju podizanja svijesti o problemima životne sredine, kao što su između ostalog zagađenje vazduha, zagađenje plastikom, održiva potrošnja prirodnih resursa, povećanje nivoa mora i sigurnost hrane. Na ovaj način naglašava se značaj zaustavljanja degradacije ekosistema i potreba za njihovim obnavljanjem kako bi se postigli globalni ciljevi, između ostalog definisani i Agendom 2030.

Svake godine domaćin zvanične proslave Svjetskog dana zaštite životne sredine je druga zemlja. Ove godine domaćin će biti Pakistan, a izabrani su zbog svog ambicioznog projekta da u periodu od 5 godina zasade 10 milijardi stabala, što predstavlja jedan od najvećih poduhvata u šumarstvu do sada. Kao domaćin Svjetskog dana zaštite životne sredine, Pakistan će istaći ekološka pitanja i predstaviti sopstvene inicijative i svoju ulogu u globalnim naporima kada je oblast zaštite životne sredine u pitanju.

Dan zaštite životne sredine koji se obilježava ove godine je poseban jer njime počinje Decenija obnove ekosistema (2021-2030) koju predvode Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija. Ovaj vremenski okvir ujedno predstavlja i krajnji rok za ostarivanje ciljeva održivog razvoja, a vremenski raspored naučnici su identifikovali kao posljednju šansu za sprečavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Cilj ove decenije nije samo oporavak onih ekosistema koji su uništeni ili degradirani, već i zaštita onih koji su još uvijek netaknuti. Ovakvom sveobuhvatnom akcijom može doći do višestruke i održivije ekonomske koristi omogućavajući stvaranje radnih mjesta u ruralnim oblastima, tamo gdje su najpotrebnija.

Zaštita i poboljšanje životne sredine je briga o zdravlju naše planete, ali i o nama samima. Zato 5. jun predstavlja priliku da se podsjetimo neizmjerne vrijednosti prirode i važnosti njene zaštite. Pravo je vrijeme da ruku pod ruku sa prirodom napravimo korak ka održivoj budućnosti.

Ovaj tekst je pripremljen u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat sprovodi FORS Montenegro u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Nikšića i Gradom Trebinjem.

(FORS Montenegro FORS Montenegro/Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore
)