16-06-2024

Upis budvanskih prvaka: Manje stranih učenika i više zahtjeva za odlaganje upisa

U Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi trenutno je upisano 170 prvaka, od kojih je 28 stranih državljana, uglavnom iz Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Turske. S druge strane, u Drugoj osnovnoj školi upisano je 207 učenika, a budući da je situacija oko upisa složena, konačan broj upisanih učenika i formiranih odjeljenja biće poznat u avgustu.


Foto: Portal RTV Budva

Većina roditelja odazvala se pozivu škola da u zakonskom roku upišu svoju djecu, te su testiranja prvačića uglavnom obavljena tokom aprila, rekla je psihološkinja u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša", Suzana Vučicević-Đurišić, za Polis.

U poređenju sa prošlom godinom kada je formirano devet odjeljenja prvog razreda, ove godine je primijećen pad broja upisanih učenika, te je za sada formirano sedam odjeljenja.

„To je razumljivo, jer je prošle godine bio jedan talas upisa stranaca, dok ih je ove godine 50% manje, kao i veći broj odloženih upisa", ističe Vučicević-Đurišić.

Ipak, nisu sva djeca spremna za početak školovanja. Do sada je OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša" primila 21 zahtjev za odlaganje upisa, uz urednu medicinsku dokumentaciju. Najčešći razlozi za odlaganje su emocionalna nezrelost, govorno-jezičke teškoće, problemi sa pažnjom ili neka hronična oboljenja.

U Drugoj osnovnoj školi su primili osam zahtjeva za odlaganje upisa. Pored toga, zabilježen je rast broja upisanih učenika u ovoj ustanovi u odnosu na prethodne tri godine.

„Odlaganje upisa je najčešće preporuka djetetovog pedijatra, ali i usmena preporuka vaspitača iz vrtića, tako da u takvim situacijama gledamo najbolji interes djeteta", ističe psihološkinja Sonja Radović.