08-06-2024

Uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje tinejdžera

Tinejdžeri provode gotovo pet sati dnevno na društvenim mrežama, a sve to dosta utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje tinejdžera | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Čak 41 odsto tinejdžera, koji veoma često vrijeme provode na društvenim mrežama, svoje cjelokupno mentalno zdravlje ocjenjuje lošim ili vrlo lošim. Onih koji vrlo rijetko koriste društvene mreže tek je 23 odsto.

Na primjer, 10 odsto tinejdžera u grupi sa najvećom upotrebom društvenih mreža izrazilo je suicidnu namjeru ili samopovrjeđivanje u posljednjih 12 mjeseci, dok ih je u grupi sa najmanjom upotrebom, iste namjere izrazilo tek 5 odsto.

Takođe, u grupi sa najvećom upotrebom društvenih mreža njih 17 odsto reklo je da ima lošu sliku o svom vlastitom tijelu, dok je u grupi sa najnižom upotrebom društvenih mreža, tek 6 odsto izrazilo taj problem.

Prosječan broj sati koje dnevno tinejdžeri u SAD-u provode koristeći sedam najpopularnijih aplikacija je 4,8 sati na dan. Čak 87 odsto vremena provode na kanalima: Jutjub, TikTok i Instagram.

Čak 37 odsto tinejdžera kaže da provodi pet ili više sati dnevno na pomenutim kanalima i društvenim mrežama, njih 14 odsto provodi četiri sata dnevno, 26 odsto provodi dva sata dnevno, dok 23 odsto njih provodi manje od dva sata dnevno.

Podaci pokazuju da je 60 odsto najfrekventnijih korisnika društvenih mreža koji su prijavili slab roditeljski nadzor i loše roditeljske odnose te su rekli da imaju loše ili vrlo loše mentalno zdravlje.

Zašto osjećate umor nakon spavanja i kako društvene mreže troše energiju?
Čvrsti roditeljski odnosi i nadzor značajno smanjuju rizik od problema sa mentalnim zdravljem među tinejdžerima koji koriste društvene mreže, čak i među onima sa značajnom statistikom vremena provedenog ispred ekrana.

(B92)