24-07-2024

(VIDEO) Sezona u Budvi u punom jeku, opštinske javne službe i preduzeća da ulože svoj maksimum

U veikoj sali SO Budva danas je održan redovni sastanak Koordinacionog tima za pripremu i praćenje tirističke sezone na kojem su razmatrani prateći problemi i načini za prevazilaženje istih sa ciljem postizanja zajedničkog dogovora.

(VIDEO) Sezona u Budvi u punom jeku, opštinske javne službe i preduzeća da ulože svoj maksimum | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/ J.M

Tema koja je otvorila današnji sastanak Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone bila je buka u Starom gradu. Mnoštvo mještana juče je protestom izrazilo nezadovoljstvo zbog problema u Starom gradu, među kojima posebno ističu buku.

Nakon što je predstavnica MZ Stari grad Danijela Božović kazala da je stanje postalo konfuzno po pitanju buke, te da od pojednih lokala nema spavanja i da se više ne može vjerovati opštini, pitala je da li se Odluka o komunalnom redu po pitanju kontrole buke poštuje selektivno.

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić, koja je predsjedvala sastankom, kazala je da nema prećutnog dogovora sa ugostiteljima, već da važi samo zakonski dogovor i da se zakonske norme moraju poštovati. Ona je pozvala Komunalnu policiju da još ažurnije vrši kontrolu nivoa buke u Starom gradu. Načelnik ove službe Vladan Braunović istakao je da su inspektori svaku noć na terenu i da obavljaju svoj posao.

Oduzimanje zvučnih kutija sa terasa pojedinih ugostiteljskih objekata i ispisivanje prekršajnih naloga izazvali su revolt ugostitelja koji su uložili žalbe, sudskim putem tražeći svoja prava za obavljanje djelatnosti.

Jedan od starogradskih žitelja i ugostitelja Marko Pavlović kazao je da MZ radi svoj posao, ali nije na fonu cjelokupnog mišljenja građana Starog grada i predlažio da se organizuje zbor mještana kao bi svi izrazili stav.

I direktorica JU Grad Tetar Milena Lubarda Marojević potvrdila je da pojedini lokali ne poštuju odluku o ograničenju buke što itekako ometa festivalski program. Ona je navela da su upučivani pismeni i usmeni dopisi i molbe ugostiteljima, ali i Komunalnoj policiji da reaguje u takvim situacijama.

"Nama je najvažnije da se programi realizuju u tišini i žao mi je što moramo da opterećujemo komulanog policajca. Mi svakodnevno donosimo dopise kako komunalnoj policiji tako i lokalima", kazala je Lubarda Marojević.

Ističući takođe problem male scene koju je, kako je kazala, festival uveliko prerastao, pa moraju da odbijaju posjetioce jer nema mjesta.

Sledeći krupni problem je neadekvatno održavanje čistoće u gradu na šta svi imaju zamjerke. I dok mještani, turistički poslenici i gosti očekuju da Komunalno riješi probleme natrpanih kontejnera i prljavih ulica sa te adrese upiru prstom na neodgovorne ugostitelje koji se ne pridžavaju dogovora o terminima za odlganje otpada, na velike trgovine koje nemaju ili ne koriste svoja ekonomska dvorišta, već krajnje, kako navode, neprofesionalno odlažu otpad i zatrpavaju već pune kontejnerske stanice. Komunalno je prozvalo i nasavjesne građane koji pored zabrane i dalje odlažu kabasti otpad.

Aleksandra Rajković PR menadžerka Komunalnog preduzeća je pored svih navedenih otežavajućih okolnosti koje ih zatiču na terenu priznala i dio njihove odgovornosti jer imaju manjak radne snage i dotrajalu mehanizaciju.

"U Starom radu je najviše turista i gledamo da tamo držimo sve pod kontrolom. Največi problem je nesavjesno odlaganje otpada od strane ugostitelja koji imaju objekte na ostrvu, a koji ga donose u terminima koji nisu predviđeni. Većina ugostitelja u zoni Starog grada nije ispoštovala dogovor. Veliki nam problem prave marketi, pored bokseva odlažu karton razbacan po konterjnerskim stanicama, a u obavezi su da ga saviju da bi više stalo, zatim odlažu trulo voće, povrče, meso... Ne koriste ekonomsko dvorište, ili ga nemaju. Svašta se prosipa u te kontejnere. Svakodnevno se odlažu jogiji i dušeci, odlaže se šut, ne poštuje se odluka o komunalnom redu. To sigurno nisu turisti, to smo mi. Skrenula bih pažnju i na problem blokiranja kontejnerskih stanica zbog nepropisno parkiranih automobila", kazala je Rajković.

Vesna Vujović iz HG Budvansks rivijera je kazala da se svi problemi u gradu reflektuju i na njihove hotelske goste koji im se žale na iste. Ona je naglasila da čistoća nije na zadovoljavajućem nivou jer gosti itekako primjećuju crne ulice i osjećaju smrad iz kontejnera.

"Mi imamo dobru saradnu sa Komunalnim preduzećem ali je čudna situacija, kontejneri kod bulevara smrde do Fontane takvo je stanje, ulice su crne i u Petrovcu. Problem su i dobavljači, dok se isparkira veliki kamion stvori se cijela kolona. Prosto se mora dovesti neki red kada su te nabavke u pitanju. Mi smo zajednica koja treba sve to da povuče jer se sve vidi", kazala je Vujović.

O razlozima nedavnih nestanaka struje govorio je Vojo Vukadnović, predstavnik CEDIS-a.

"Mogu reći da je do kvara došlo sasvim neočekivano, što ne možemo predvidjeti na bilo kojem dijelu distributivne mreže, naime 16. jula desio se kvar, došlo je do ispada voda iz trafostanice Markovići prema trafostanici Rozino koja ima najveći broj potrošača. Vrlo je brzo konstatovano da je u problemu kabal i kvar je otkonjen nakon 23:32h To je vrijeme koje mi ocjenjujemo kao ne pretjerano dugo, jer je taj kabal dug oko dva km, a koji je prije dvadeset godina postavljen i imamo razne situacije na terenu. Ne bih to dovodio u vezu sa opterećenjem jer kvarova imamo i van sezone. Nije stanje takvo da sasvim relaksirano možemo prihvatiti ova opterećenja, eveidentno je da nam treba veća rezerva, ali za to su potrebna ulaganja", kazao je Vukadinović.

Vodosnabdijevanje je uredno, pumpna postrojenja funkcionišu punom parom i Regionalni vodovod nam izlazi u susret, kazao je na današnjem sastanku Mladen Lakčević, direktor Vodovoda i kanalizacije Budva.

U sektoru zdravstvene zaštite situacija je redovna i pod kontrolom. Turističke ambulante rade neometano i nema problema u radu, kazao je Blažo Radoman direktor JZU Dom zdravlja Budva naglasivši da su obavezu nošenja maski uveli po uputu IJZ.

U 20 turističkih info punktova na teritoriji opštine Budva može se svakodnevno izvršti uplata boravišne takse i prijava boravka.

"Ovih dana TOB sprovodi anketiraje turista i znaćemo nakon špica sezone koje su to bile mane", kazao je Bojan Nenadović:predstavnik TOB-a.

Fokus aktivnosti Komunalne inspekcije i policije je na kontrolu šetališta, odnosno privremenih prodavaca, objekata za zabavne igre, dodao je načelnik Braunović.

Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galrije Budve kazala je da su programi redovni i da nemaju problema. Ona je istakla neohodnost postavljanja rampi za invalide u Starom gradu i apelovala na redovnije čišćenje ulica i kontejnera.

Opštinski sekretarijati obavljaju svoje redovne aktivnosti bez ometanja.

Marko Asanović, predstavnik Sekretarijata za investicije kazao je da je većina investicionih aktivnosti u predsezoni realizovana. On je ukazao na problem odlaganja smeća u rekonstruisanoj ulici 22. novembra i pozvao nadležne službe da reaguju i nađu adekvatno rješenje. On je takože kazao da se pripremaju za investicione zahvate koji ih očekuju početakom građevinske sezone.

"Radi se ulica u Buljarici uz potok Slatava i u Dubovici, što ne utiče na turističku sezonu. U planu su izmjene odluka u vezi javnih nabavki, planirali smo radove na ulici u Podkošljunu, zatim saobraćajnici u Boretima, pa ulici koja će povezati naselje Dubovica lux i Bijeli Do čime se otvara još jedan izlaz i rasterećuje saobraćaj", najavio je Asanović.

Punjenje budžeta ide svojom dinamikom, zadovojno je konstatovao Slavko Đukanović iz Sekretarijata za finansije.

Iz Uprave lokalnih javnih prihoda istakli su da je završen razrez poreza za fizička lica i da uskoro kreće ditribucija rješenja za naplatu.

Tanja Radović iz Sekretarijat za privredu konstatovala je da imaju povećan broj zahtjeva za izdavanje rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Na kraju je potredsjednica Dokić u izjavi za medije sumirala utiske sa današnjeg sastanka ističuči da je sezona u punom jeku te da je zadovoljna, ali da uvijek može bolje. Grad funkcioniše i komunalni red se održava uz pojačani napor svih službi koji se očekuje u i narednom periodu.



J.M.