04-07-2024

Vlada Crne Gore usvojila novi Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2024. godinu

Na današnjoj sjednici, Vlada Crne Gore usvojila je Izvještaj o stanju uređenja prostora u 2023. godini, kao i Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2024. godinu.


Foto: Portal RTV Budva

Ovaj program, kako su saopštili iz Vlade, ima za cilj obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude kroz poboljšanje marketinških aktivnosti, privlačenje turista sa novih emitivnih tržišta, generisanje većih prihoda u turizmu, produženje turističke sezone, povećanje zauzetosti smještajnih kapaciteta, potrošnje i zaposlenosti.

Program uključuje pet mjera podrške:

1. Podrška organizovanju manifestacija i festivala;
2. Unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u ruralnom turizmu;
3. Razvoj održivih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju turističku ponudu u kulturnom, sportsko-rekreativnom i avanturističkom turizmu;
4. Podrška za razvoj MICE turizma;
5. Podrška za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima.

Sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva koje sprovode Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Za realizaciju Programa, kako dodaju iz Vlade, predviđen je budžet od 1.060.293,42 eura.

Novina u ovom Programu je posebna mjera za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima koji realizuju redovne letove sopstvenom flotom ka Crnoj Gori sa emitivnih tržišta.

"Velike Britanije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Poljske, Danske, Švedske, Norveške, Finske i Italije. Realizacijom ovih mjera unaprijediće se dostupnost i bolja vidljivost destinacije", zaključuju iz Vlade.


D.B