15-10-2024

Vujačić: U Budvi 547 nezaposlenih, slaba zainteresovanost za rad u građevinskom sektoru

Završetkom turističke sezone u Budvi započinje građevinska sezona, što je potencijalni povod za smanjenje broja lica koja traže posao. Međutim, kako ističu iz Zavoda za zapošljavanje u Budvi, interesovanje za rad u građevinskom sektoru među lokalnim stanovništvom je vrlo slaba.


Foto: Portal RTB

„Što se tiče angažmana u građevinskoj sezoni, broj zainteresovanih lica je zanemarljiv. Najčešće su to vozači kamiona ili građevinskih mašina, ali interesovanje za poslove zidara ili armirača je izuzetno mala“, izjavio je samostalni savjetnik u Birou rada u Budvi Nebojša Vujačić za Radio Budva.

Prema podacima Biroa, trenutno je u Budvi nezaposleno 547 osoba, od čega su 393 žene. Među nezaposlenima ima 113 osoba sa I stepenom, 18 sa II, 95 sa III stepenom, 192 sa IV stepenom obrazovanja, 22 lica sa VI stepenom, sa VII stepenom 97, sa VII 2 sedam i sa završenim doktoratom dva lica.

"Teško se dolazi do radnika, što je pokazala i turistička sezona. Naime, prema evidenciji je bilo oko 350 nezaposlenih lica, a plate nisu opravdanje za to da se ne radi", navodi Vujačić.

Kako objašnjava, mnogi nezaposleni koriste socijalna prava koja im omogućava Centar za socijalni rad, a koja automatski gube ukoliko započnu radni odnos.

“Ako lice sa evidencije Zavoda za zapošljavanje odbije ponuđeni posao van svoje struke, ne briše se sa evidencije, dok, ukoliko odbije posao u struci, briše se na period od šest mjeseci”, zaključuje Vujačić.

M.O.