04-07-2024

Vujačić: Velika potražnja za sezoncima, u Budvi trenutno 576 nezaposlenih lica

Prema statističkim podacima Biroa rada Budva ukupan broj nezaposlenih lica, koji se trenutno vodi u evidenciji, je 576 od čega su 411 žene. Sa druge strane u susret sezoni poslodavci su podnijeli veliki broj oglasa u kojima se tražilo preko četiri hiljade sezonskih radnika.


Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Nebojiša Vujačić posrednik u zapošljavanju u Birou rada Budva istakao je koliki je broj nezaposlenih lica koja se vode u evidenciji. Struktura nezaposlenih pokazuje da najveći broj ima završenu srednju školu.

"Trenutno u evidenciji ima 576 nezaposlenih lica, od tog broja su 411 žene, prvi stepen 21 lice, drugi stepen 20, treći stepen 101 lice, sa srednjom 209 lica, sa petim stepenom jedno lice, šesti stepen broji tri lica, sa sedmim stepenom 98 i sa osmim stepenom tri lica", istakao je on.


Vujačić/Foto: printscreen

Sa druge strane, u susret sezoni poslodavci su podnijeli veliki broj oglasa u kojima traže preko četiri hiljade sezonskih radnika.

"Potražnja je ogromna, međutim, vidim da je sada zatišje i mislim da se veliki broj kapaciteta popunio. Najviše se kao i inače traže kuvari, konobari, poslastičari, pomoćni radnici i sobarice", dodao je on.

Vujačić objašnjava da su uslovi solidni, a najviše su traženi kuvari.

"Pomoćni radnici i sobarice plaćeni su oko 650 eura, uz smještaj i hranu. Uglavnom svi poslodavci daju hranu i smještaj, jer mi sa naše evidencije ne možemo da obezbijedimo toliki broj radnika, prema podacima koje sam dao, 300 lica se upravo sezonski zaposlilo, a mogu da kažem da su najviše plaćeni kuvari. Kod nekih poslodavaca plate idu i preko hiljadu eura, 1.500 do 2.200 eura. Teško se dolazi do radnika, a posebno radnika te struke", objasnio je on.

Mnogi nezaposleni ove godine odlučili su se za rad u Hrvatskoj

"Oni mi kažu da su dogovorili posao za početnu platu od 1.600 eura uz smještaj i hranu. To je dosta veći iznos u odnosu na nas. Pojedinici imaju čak i neka negativna iskustva, da se ne radi samo osam sati, neki rade čak i deset. Tako da ne može baš sve da se uklopi, iako su veće plate", kazao je Vujačić.

Mladi ljudi se uglavnom odlučuju da traže online posao preko sajtova za zapošljavanje, Vujačić je ovom prilikom kazao da je Zavod za zapošljavanje bolja opcija jer garantuje sigurnost i prava radnika.