03-07-2024

Zajednička proslava Dana državnosti i jubileja TO Budva

Na budvanskoj rivijeri boravi oko 29 hiljada turista, od toga oko 14 hiljada u privatnom smještaju saopštili su iz TO Budva. Za Dan državnosti 13. jula kada TOB obilježava dvije decenije postojanja biće priređen koncert jugoslovenske svjetske filmske muzike u izvođenju revijskog orkerstra pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika.


Foto: TOB

Budva je i dalje lider kada je posjeta u pitanju, pa se trenutno na rivijeri nalazi oko 29 hiljada turista od 90 hiljada koliko ih je trenutno u Crnoj Gori.

U hotelskom smještaju dominantni su gosti iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Turska, Izrael, gosti iz Zapadne Evrope kao što su Njemačka, Francuska, Velika Britanija, imamo turiste iz Rusije, Kine, SAD-a, a u privatnom smještaju je slična struktura s tim što imamo turiste i iz Makedonije", istakla je Ljubica Pribilović iz TOB-a za Polis, Televizije Budva.


Pribilović/ Foto: printscreen

Podaci o broju gostiju prvih pet i po mjeseci na rivijeri slični su brojkama u uporednom periodu iz 2023. godine.

"Budvu je od janura do juna posjetilo 213 hiljada turista", dodala je ona.

Nakon Festivala igre koji se završio juče, fokusirani su na proslavu Dana državnosti i rođendan TO Budva.

"Jubilej odnosno 20 godina TO Budva i Dan državnosti proslavljamo 13. jula i očekuje nas jedna filmska avantura. U pitanju je koncert jugoslovenske svjetske filmske muzike u izvođenju revijskog orkerstra pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Solisti će biti Bojana Stamenov, Dado Topić, Siniša Radin i Matija Canata. Program počinje u 21 čas, a otvoriće Gradska muzika Budve. Voditeljka će biti Sloboda Mićalović, a muzički urednik je Milan Stupar. Tako da vjerujem da ćete biti baš iznenađeni sa repertoarom", kazala je Pribilović.

U Crnoj Gori u kolektivnom i individualnom smještaju boravi oko 92 hiljade gostiju, što je za 3,12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, i 2,34 odsto u odnsou na 2019. godinu, saopšteno je iz Ministarstva turizma.