01-07-2024

Zašto se beba probudi kada je spustimo u krevet

Konačno ste uspjeli da uspavate bebu, ali radije ne biste da je spustite, jer će se odmah probuditi? Kada stavljaju bebu koja spava u krevetac, roditelji često nesvjesno naprave jednu grešku koja bebu budi.


Foto: Pixabay

Sve je u tehnici!

“Kada iznenada položite bebu na krevet nakon što ste je prethodno držali u toplom i sigurnom naručju, ponovo budite njena čula. Usljed iznenadnog odvajanja osjeća da je pod stresom i zbog toga se budi. Ako je stavljate na bok i nastavite da je “držite” dok je spuštate u krevet, njeno tijelo će se postepeno prilagođavati novom okruženju, tako da se dijete ne probudi”, objašnjava medicinska sestra Courtney.

Pravilno spuštanje u četiri jednostavna koraka

1.Obratite pažnju na to kako spuštate bebu – važno je da je ne spuštate horizontalno, već tako da prvo stopala dodiruju podlogu.

2. Ne stavljajte bebu u krevetac na leđa, već je nježno okrenite na bok.

3. Kada spustite bebu, držite je malo duže rukama, ljuljajte, tapšite po guzi, kako bi čvršće zaspala u položaju u kojem se nalazi.

4. Tek kada ste sigurni da beba čvrsto spava, lagano je okrenite u položaj u kojem obično spava i izvucite prvo jednu, pa drugu ruku.

(Roditelji.me/Ringeraja.net)