24-10-2024

Zenović: Da se nikad više ne ponovi slika od ove turističke sezone

Saopštenje gupe birača “Pokret za Grad - Djordje Zenović” koje potpisuje Djordje Zenović, prenosimo integralno.


Foto: Pokret za grad

Turistička privreda u Budvi se godinama suočava sa sve težom situacijom kada je u pitanju njihovo poslovanje. Posebno uslužne djelatnosti, ugostitelji, zanatlije i hotelijeri.

Iako u značajno mjeri pune opštinski budžet kroz razne takse, prireze, naknade i doprinose grad im ne pruža dovoljno ili pruža minimalno podrške i logistike. Problemi sa radnom snagom, visokom stopom PDV-a, velika inflacija i ostali problemi sa kojima se suočavaju i države u okruženju se moraju rješavati na nivo Vlade i privrednika i u tom djelu uloga Opštine nije značajna.

Ali ono što savjesnim ugostiteljima stvara dodatne probleme jeste to što lokalna samouprava do sada nije uradila ništa da suzbije ili smanji nelojalnu konkurenciju, posebno na turistima atraktivnim lokacijama u gradu kao što su šetalište u Petrovcu, Sveti Stefan, šetalište u Bečićima i Budvi i Stari grad.

Lokalni propisi za izdavanje dozvola su do sada ili bili previše liberalni ili se kontrola nije sprovodila na adekvatan način i to je pospješilo sivu ekonomiju i sadržaje koji nisu primjereni mediteranskom gradu.

U saradnji sa udruženjima ugostitelja i hotelijera Opština mora pripremiti odluke kako bi se stvorio ambijent da savjesni privrednici mogu svoju djelatnost obavljati nesmetano. Ugostiteljima, zanatlijama i hotelijerima koji su otvoreni i rade tokom cijele godine cijene zakupnine javnih površina, ali i ostale naknade za koje postoji zakonska mogućnost moraju se umamjiti ili skroz ukinuti, ili nadomjestiti kroz subvencije, jer produženje sezone na cijelu godinu zavisi prvenstveno od njih. Sem toga Opština i javne službe moraju uredno servisirati potrebe budvanske privrede, jer minimum koji se očekuje od lokalne samouprave je da gosti ne udišu neprijatne mirise iz kontejnera i kanalizacionih odvoda, da se uredi način odvodjenja otpada iz ugostiteljskih objekat, da se pooštre sankcije u slučaju nepridržavanja i da se nikad više ne ponovi slika od ove turističke sezone. Opština mora učiniti sve što je u njenoj moći i zakonski dozvoljeno da turistička i uslužna privreda koja je stub ekonomije ovog Grada što bezbolnije prodje ove ne baš lake godine.

Pokret za Grad planira da na nivou Opštine formira stalno tijelo Savjet za privredu koji će činiti organi lokalne uprave i komunalnih javnih službi i udruženja ugostitelja, zanatlija, hotelijera i ostalih privrednika u cilju rješavanja kako tekućih tako i hroničnih problema u funkcionisanju grada i koje će zasjedati makar jednom nedeljno. Uz razgovor kako sa savjesnim tako i sa nesavjesnim privrednicima mnogo će se lakše rješavati problemi nego represivnim metodama, jer svima je u interesu funkcionalna lokalna samouprava i zadovoljna privreda, a krajni cilj je zadovoljan gost.