30-09-2024

Beč gradi najduži most za pješake i bicikliste

Glavni grad Austrije, Beč planira da izgradi najveći gradski most za pješake i bicikliste.

Beč gradi najduži most za pješake i bicikliste | Radio Televizija Budva

Planirani izgled mosta/Foto: Kancelarija grada Beča

Time će se omogućiti direktnija veza važnih tačaka četvrti Donaustadt bez nepotrebnih obilaznica, smatraju gradske vlasti.

Početak izgradnje planiran je za sredinu 2026. godine, prenosi Biznis.ba.

Kako je ove sedmice saopšteno iz predstavništva grada Beča u Ljubljani, odlučili su izgraditi most u najvećoj gradskoj četvrti Donaustadt kako bi poboljšali kvalitet života stanovnika. Kao razlog istaknuli su i činjenicu da, upkos dobrom javnom prevozu, trenutni uslovi za pješake i bicikliste "nijesu najpovoljniji".

Kako su objasnili, gradske vlasti krenule su u planiranje projekta. Most će biti dug 700 metara i širok 4,5 metara. Biće postavljen uz postojeći most tramvajske linije 26, a omogućiće i lakši pristup novim biciklističkim stazama čija je izgradnja u punom toku.

"U Donaustadtu ćemo izgraditi jedan od najdužih mostova za pješake i bicikliste u Beču, koji će omogućiti kratke pješačke rute, eliminirati dosadne obilaznice i poboljšati povezanost s obrtničkom zonom i novim stanovima", rekla je gradska ministarka Beča za urbanističko planiranje, Ulli Sima.

Velika akcija izgradnje biciklističkih staza u četvrti Donaustadt započela je prije dvije godine, a danas je grad bogatiji za ukupno 14 kilometara novih staza.