09-08-2024

Bokeška noć 24. avgusta

Tradicionalna manifestacija Bokeška noć, koja od 2014. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, biće održana u subotu, 24. avgusta, najavili su danas iz organizacije.



U toku je konkurs koji poziva sve zainteresovane da učestvuju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji na vodi. Svi koji žele da prave makete i prikažu ih 24. avgusta na svojim plovilima mogu da konkurišu. Kulturni centar kao organizator finansira izradu maketa u vrijednosti od 500 eura. Konkurs se završava 10. avgusta, a tada će učesnici dobiti 200 eura, dok će preostalih 300 eura dobiti nakon manifestacije, ukoliko njihovo plovilo zadovolji sve kriterijume tehničke komisije. Prvoplasirana tri učesnika očekuju novčane nagrade, kao i specijalne nagrade za ostale učesnike po odluci žirija. Ukupan fond za nagrade iznosi 3.000 eura.

Kako bi se ova tradicionalna fešta prenijela i na mlađe generacije, organizovana je radionicu izrade maketa u saradnji sa iskusnim i više puta nagrađivanim kotorskim meštrom Markom Ševaljevićem. Radionica je počela 2. avgusta i trajaće mjesec dana, do 22. avgusta. Polaznici radionice će sa maketom koju naprave učestvovati u konvoju barki na Bokeškoj noći.Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće vatromet a fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu. Prisutne će na glavnom gradskom trgu zabavljati DJ NIGGOR i poznata pjevačica DANIJELA MARTINOVIĆ sa svojim bendom.

Kotorska manifestacija datira iz kraja 18. vijeka kada je Kotor bio pod vlašću Venecije. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć po uzoru na venecijansku feštu. Kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokešku noć i, uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas. Organizator manifestacije je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator je lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj je Opština Kotor.