25-12-2021

Božićna trpeza, običaji širom svijeta

Božićni praznici su odmor i za dušu i za telo, ali i prilika da se uživa u bogatoj trpezi koja obiluje raznim slanim i slatkim jelima.

Božićna trpeza, običaji širom svijeta | Radio Televizija Budva

Foto: magazin.drivein.rs

U Italiji, za Božić, gosti se poslužuju u najmanje sedam tura. Startuje se sa klasičnim predjelom, malom porcijom tjestenine sa mesom i jetrenom paštetom, poslije čega obično slijedi pečena piletina sa najmanje dvije vrste salate. Zatim se serviraju minimum dva tipa slatkih jela, pa nekoliko vrsta sira, voća i panetone - tradicionalna božićna torta od tijesta sa suvim voćem i mirisnim začinima.

Tradicionalna trpeza u Češkoj se sastoji od riblje čorbe, pečenog šarana, jaja i salatnih jela. Ali, u Češkoj je broj gostiju za stolom važniji od obroka. Naime, teži se da broj gostiju bude paran, a vjeruje se da gost koji nema partnera, do sledećeg Božića neće biti među živima. Svečana božićna večera u Poljskoj počinje poslije proslave Badnje večeri, sa pojavom prve zvijezde na nebu. Tradicionalno se priprema 12 obroka koji simbolizuju dvanaest apostola. Večera počinje razbijanjem i dijeljenjem božićne pogače ukrašene raznim motivima, simbolizujući život u ljubavi i zajedništvu. Posle toga, obično se servira supa od tjestenina ili supa od pečuraka i pečeni šaran u domaćem sosu od piva.

U Norveškoj, božićna trpeza je jedna od zdravijih, bar jednim delom. Sastoji se od bakalara i jegulja, ali i svinjskih ili jagnjećih rebara, tradicionalno su tu mesne pite i kobasice. Puding se priprema od pirinča u koji se stavlja jedan badem. Vjeruje se da će se, onaj koji ga nađe, sledeće godine oženiti.

Ako volite sirovo ili trulo meso, obavezno za Božić posjetite Grenland. Tamo, meštani jedu sirovo meso kita i kitovu mast poznatu pod nazivom mattak, ali i kiviak - nekuvano meso ptice njorke, koja se stavlja u trup foke, koja potom biva zakopana mjesecima dok se ne razgradi.

Božić u Velikoj Britaniji podrazumjeva pečenu ćuretinu punjenu hlebom, zelenom salatom, jabukom i sušenim šljivama, koja je pripremljena sa začinjenim crvenkasto crvenim pečenim krompirom. Puding od šljive, kolač od suvog voća, jabuka, malina i začina, takođe je obavezan na svečanom stolu. "Figgy puding" je takođe poznat u Velikoj Britaniji i pravi se od smokve, a za Božić ga preliju rakijom i zapale!

Na božićnom stolu u Francuskoj, nalaze se različiti specijaliteti od školjki i puževa, različite vrste sira, a glavni mrs je pečena punjena guska. Na glavnoj svečanosti u Švedskoj, Božić nudi raznovrsne obroke, rakove, školjke, kuvane i dimljene haringe, kavijar i pečenu svinjetinu.

U Australiji su, kao i obično, neformalniji. Božić se obično proslavlja na plaži, a jede se roštilj sa odrescima i piletinom, a godišnje doba je uslovilo da je glavni desert - sladoled. Tradicija u Portugalu podrazumeva da se u ponoć između Badnjeg dana i Božića jede specijalitet od sjeckanog i sušenog bakalara sa kuvanim krompirom.

Domaćice širom Meksika često pripremаju, pаsulj i voćnu sаlаtu. Po nаjpopulаrnijem meksičkom receptu, bаkаlаr se služi u gorkim pаrаdаjzimа, mаslinаmа i krompiru. Gulаš stiže sа rаznim prilozimа, kuvаnim sа škаmpimа, krompirom i sosom od pečuraka. U Gаni božićnа večerа se često sаstoji od gulаšа, supe i pirinčа sa piletinom, аli obrok ne bi bio potpun bez trаdicionаlne „fufu“ tjestenine od mаnioke i nаrа.

Ako ste u Americi očekivali ćurku, prevarili ste se. Od Dana nezavisnosti u novembru očigledno se nikom još ne jede ovaj pernati specijalitet, pa se mnogi opredjeljuju za pršut ili pečenu govedinu. Dodаjte još krompir, vаldorf sаlаtu, pitu od bundeve i božićni desertni puding i eto je dobro zаokružena tradicionalna američka božićna trpeza.

Izvor: magazin.drivein.rs