02-12-2020

Budva: FSKL organizovao posljednju radionicu o bezbjednosti saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i logistiku Budva organizovao je krajem prošle sedmice poslednju radionicu u okviru ERASMUS + projekta “Unapređenje bezbjednosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz inovaciju i razvoj kurikuluma za diplomske i master studije”.

Budva: FSKL organizovao posljednju radionicu o bezbjednosti saobraćaja | Radio Televizija Budva

Radionica je bila namijenjena svim profesionalcima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a sproveli su je eminentni stručnjaci na čelu sa prof. dr. Milanom Vujanićem koji je priznati stručnjak za oblast bezbjednosti saobraćaja u regionu.

U saobraćajnim nezgodama u svijetu godišnje gine oko milion i 350.000 ljudi, dok ih preko 50 miliona bude povrijeđeno.

Saobraćajne nezgode su i vodeći uzrok smrtnosti djece i mladih do 29 godina. Situacija se ni u Crnoj Gori ne razlikuje mnogo od ostatka svijeta. Prema podacima Uprave policije u poslednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama godišnje poginulo 60 osoba dok je više od šest i po hiljada povrijeđenih.

Samo za deset mjeseci ove godine, u saobraćaju su smrtno stradale 43 osobe.


Foto: Screenshot

"U tom smislu je i pokrenut i razvijen ovaj projekat. Vođenje, to je u okviru programa erazmus plus mi ga zovemo skraćeno Transalp, to je znači uvođenje sa unapređenje bezbednost saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz kurikulum kroz nastavne planove i programe inovacije i razvoja tih programa u diplomskim i master studijama. U stvari pošto me iza ostajemo kad je bitan u bezbjednosti imamo mnogo veći broj poginulih smrtnih slučajeva nego što ima Evropa, Evropa je smatrala da bi trebala kroz jedan projekat da nam pomogne", istakao je između ostalog dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku, Vujadin Vešović.

Pored upoznavanja sa tendencijama bezbjednosti Evropi kako je istekao Vešović projekat ima još jedan cilj, a to je da je suština projekta da se upoznamo sa svim tendencijama bezbjednosti u Evropi i svijetu i drugo, te da nas osposobe sa opremom za laboratorija da bi mi mogli da to na savremeni način radimo.

Opširnije u prilogu Nenada Pavićevića:







M.Z.