17-09-2024

Đukanović: Vanredni izbori i rast plata najveći izazovi budžeta Budve za 2024.

Sekretarijat za finansije Opštine Budva započeo je proceduru izmjene i dopune budžeta za 2024. godinu, u okviru koje je raspisan javni poziv za prethodnu konsultaciju. Poziv je trajao do 13. septembra, a kako navodi pomoćnik sekretara za finansije, Slavko Đukanović, glavna težnja sekretarijata je da izađu u susret zahtjevima potrošačkih jedinica, iako se potrošnja značajno povećala u posljednjih nekoliko godina.

Đukanović: Vanredni izbori i rast plata najveći izazovi budžeta Budve za 2024. | Radio Televizija Budva

"Zakonski rok za pripremu rebalansa budžeta je do 31. oktobra, a mi smo već počeli s prikupljanjem zahtjeva od svih relevantnih jedinica. Nakon što analiziramo te zahtjeve, slijedi priprema radne verzije budžeta, koja će biti predmet javne rasprave od 15 dana", istakao je Đukanović u razgovoru za Radio Budvu.

Konačna verzija izmjena budžeta biće spremna tek nakon tog procesa i biće proslijeđena skupštini na usvajanje.

Najveći izazovi dolaze od povećane tekuće potrošnje, uključujući rast plata, primjenu programa "Evropa sad 2", i dodatna izdvajanja za kulturne institucije. Đukanović je naglasio da će pokušati da nađu ravnotežu između zahtjeva i mogućnosti opštine.

Poseban izazov za sekretarijat predstavlja organizacija predstojećih vanrednih lokalnih izbora. Kako je Đukanović objasnio, budžet za 2024. godinu mora da predvidi sredstva za rad opštinske izborne komisije i finansiranje kampanja političkih partija.

"Moramo osigurati sredstva za sve ove potrebe, a rok za usvajanje rebalansa budžeta je do kraja godine. Ukoliko do tada ne bude usvojen, rebalans neće biti sproveden, što bi dodatno zakomplikovalo finansijsko planiranje za narednu godinu", zaključio je Đukanović.