30-03-2023

Džoganović: Legalizacija smještaja prvi korak ka pripremi za sezonu

Izdavaoci privatnog smještaja su krenuli sa dinamičnijim pripremama za ljetnju turističku sezonu. Ono što im nedostaje, kako objašnjava Branka Džoganović predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja CG, jeste intezivnija edukacija i informisanje, posebno kada je riječ instrukacijama za legalizaciju, registraciju i fiskalizaciju.

Džoganović: Legalizacija smještaja prvi korak ka pripremi za sezonu | Radio Televizija Budva

Foto: katyarainbow

Branka Džoganović predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Crne Gore ističe da izdavaoci pomenutog Udurženja iz godine u godinu napreduju i usvajaju preporuke i instrukcije za uspješnije psolovanje tokom turističke sezone.

"Pripreme su dosta interzivne i to nam do sada zahvaljujući lijepom i sunčanom vremenu nije predstavljalo neki problem, tako da smo već mogli da zamislimo da je sezona počela, ima dosta ljudi po gradovima duž naše obale, a sve je to lagana priprema za intezivniji boravak turista na našoj obali", kazala je ona za Polis.


Foto: printscreen

I ove godine brojni su problemi sa kojima se suočavaju izdavaoci privatnog smještaja.

"Problemi su brojni, što infrastrukturni, što tehničke prirode, što izdavaoci nemaju podršku i jasne impute kako bi mogli da valorizuju što prije objekete koje imaju, malo su kasnile i instrukcije za registraciju, legalizaciju i digitalizaciju, sve je to nešto što ljude interesuje i ako nijesu intezivno u cijeloj priči sve to predstavlja problem. Znači, informisanje i edukacija moraju biti mnogo intezivniji", kazala je Džoganović.

Ono što je neophodno uraditi kao prvi korak jeste legalizacija smještaja.

"Moraju da odarde kategorizaciju, zatim završe taj proces fiskalizacije i da odrede svoju cilju grupu za koju su opremili svoj objekat i onda da polako krenu da prave svoju marketinšku kampanju kojom će se obrati gostima koje žele da im dodđu. Uudrženje daje podršku tako što smo krneuli da gradimo most ka turističkim agencijama, radimo na vebinaru koji će biti dostupan svim članovima i koji će biti dostupan turističkim agenicjama", istakla je.

Udurženje izdavaoca privatnog smještaja trenutno prikuplja podatke od agenicja na osnovu koje bi trebalo da olakšaju saradnju sa agencijama te očekuju boljitak u odnosu na prethodne godine, zaključila je Džoganović.

D.P.