16-09-2022

Džoganović: Neregistrovani smještaj i poslovanje u sivoj zoni veliki problem za izdavaoce

Turistička privreda u značajnom procentu zadovoljna je dosadašnjim tokom sezone koja na svu sreću još traje. U Udruženju izdavalaca privatnog smještaja, međutim, smatraju da je sezona za većinu isuviše kratko trajala, te da je bila opterećena brojnim infrastrukturnim problemima, ogromnim gužvama i neadekvatnoj promociji tokom njene pripreme.

Džoganović: Neregistrovani smještaj i poslovanje u sivoj zoni veliki problem za izdavaoce | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Za izdavaoce privatnog smještaja sezona je počela kasno i trajala je prilično kratko, kaže za Polis predsjednica Udurženja izdavaoca privatnog smještaja Branka Džoganović. Dobro je to što će jedan dio izdavaoca privatnog smještaja imati dobru popunjenost i tokom septembra mjeseca, ali svakako brojke nijesu zadovoljavajuće.

"Nezadovoljstvo postoji i kod mene i kod izdavaoca zato što nam je sezona počela dosta kasno, negdje recimo oko 20. jula i to ne u obimu u kojem bi mogli da budemo zadovoljni, dok je već krajem avgusta to obustavljeno. Gosti su nastavili da dolaze ali ne u tim brojkama", kazala je Džoganović.

Podatke o popunjenosti privatnog smještaja za ovu godinu znaćemo tek u martu iduće godine, ali ni oni ne mogu biti pouzdani zato što su tokom ove sezone neke opštine promijenile metodologiju popunjavanja podataka.

Ipak ako bi podatke o popunjenosti privatnog smještaja poredili sa onima iz 2019. godine, nema previše razloga za zadovljstvo, kaže Džoganović.

"Mi smo daleko od 2019. jer je sezona počela kasno, a završila ranije i nijesmo uspjeli da postignemo nivo 2019. godine", kazala je ona.

Na lošu sezonu ove godine nije uticala korona ali jesu loše avio konekcije i veliki broj otkazanih letova, takođe i priprema sezone.

Gosti u privatnom smještaju imali su najviše primjedbi na infrastrukturu, nečiste plaže i nedostatak parking prostora.

"Ova sezona je bila haotična, počela je kasno i bila je intezivna da je eto protutnjala kao neki zemljotres", kazala je Džoganović.

Rukovodeći se frazom da je najskuplji prazan krevet, standovaci su ove godine formirali konkurentne cijene, a nerijetko su one bile niže i od ležaljki što je izazvalo revolt kod izdavaoca smještaja.

Džoganović je mišljenja da je rješenje poslovanja u sistemskom djelovanju, blagovremenoj pripremi sezone i jasnoj politici kako izdavaoci da plasiraju svoje kapacitete, koje sadržaje i gdje da objavljuju, a jedan od najvećih problema jeste i dalje veliki broj neregistrovanih kapaciteta i poslovanje u sivoj zoni.