28-10-2024

Forum ministara EU – Zapadni Balkan o pravdi i unutrašnjim poslovima počinje danas u Budvi

Forum ministara Evropska unija – Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova ove godine će se, u okviru predsjedavanja Mađarske Savjetom Evropske unije, održati u Crnoj Gori, u Budvi, od 28. do 29. oktobra u hotelu Splendid u Bečićima.


Foto: google.maps

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde zajedno organizuju Forum, a prvi dan Foruma posvećen je unutrašnjim poslovima, dok je drugi dan posvećen pravdi.

"Na Forumu se očekuje prisustvo ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja Zapadnog Balkana, najavljeno je učešće evropskog komesara za pravdu kao i evropske komesarke za unutrašnje poslove. Ispred mađarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije biće prisutni ministri pravde i unutrašnjih poslova, a učešće će uzeti i predstavnici dvije naredne predsjedavajuće države članice – Poljske i Danske. Pored toga, predviđeno je i prisustvo EU agencija čija je nadležnost u domenu pravosuđa i unutrašnjih poslova, zatim Savjeta Evrope, UNDP", saopšteno je iz Ministartstva unutrašnjih poslova.

Prilika da Crna Gora bude domaćin ovog događaja na ovako visokom nivou je posebno značajna kako sa aspekta pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u pogledu saradnje sa EU ali i promocije regionalne saradnje, tako i naročito sa aspekta tematike iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova imajući u vidu da su ove oblasti ključni aspekt vladavine prava, koja je na vrhu prioriteta pristupanja kako Crne Gore tako i svih zemalja kandidata za članstvo u EU.

Nakon održanih sesija ministra pravde i unutrašnjih poslova planirane su dvije pres konferencije za medije, te Vas pozivamo da ih ispratite.

Pres konferenicije će se održati u sledećim terminima:

U ponedeljak, 28. oktobra u 17.30 časova u Hotelu Splendid Conference & Spa Resort u Budvi održaće se pres konfrencija na temu zajedničkih zaključaka sa sesije unutrašnjih poslova na kojoj će govoriti: ministra unutrašnjih poslova Republike Mađarske Sandor Pinter, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović i komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

U utorak, 29. oktobra u 12,00 časova u Hotelu Splendid Conference & Spa Resort u Budvi održaće se pres konfrencija na temu zajedničkih zaključaka sa sesije pravosuđa na kojoj će govoriti: minstar pravde Republike Mađarske Bence Balazs Tuzson, ministar pravde Crne Gore Bojan Božović i komesar za pravosuđe Didier Reynders.