20-09-2024

Jovanović o postsezoni i izazovima ugostitelja u Budvi

Ušli smo u postsezonu, a predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Aleksandar Jovanović, očekuje uspješan oktobar, uprkos stalnim preprekama, poput visoke stope PDV-a.

Jovanović o postsezoni i izazovima ugostitelja u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/ Portal RTV Budva/arhiva

Jovanović ističe važnost argumentovane komunikacije i saradnje kako bi se sačuvala likvidnost i konkurentnost ugostiteljskih preduzeća.

„Naša je dužnost da argumentovano razgovaramo i zastupamo interese, kako naše, tako i interese države Crne Gore. Svi želimo veći budžet, iz kojeg se mogu finansirati neophodne investicije, posebno u turizmu i infrastrukturi“, ističe Jovanović u izjavi za program Radio Budve.

On se osvrće na visoki PDV, koji smatra ključnom preprekom za održavanje likvidnosti ugostiteljskih preduzeća.

„Smatrali smo da je smanjenje PDV-a na 7% neophodno, posebno zbog kratkih sezona i otežavajućih okolnosti. Visoki PDV ugrožava našu likvidnost“, dodaje Jovanović.

On naglašava da su se ugostitelji Budve pridružili inicijativama za smanjenje poreza, uz primjere iz inostranstva gdje su stope znatno niže.

„Želimo da hrana ne bude luksuz, a da se alkohol i gazirana pića oporezuju višim stopama. Uvijek smo spremni da platimo porez, ali želimo da on bude prilagođen našoj ekonomskoj moći“, zaključuje Jovanović.

On vjeruje da, iako su cijene možda više za lokalno stanovništvo, turisti ne smatraju da su skupe, pod uslovom da se pruža kvalitetna usluga.

„Kvalitet je ključ za privlačenje gostiju i olakšanje života u Budvi“, poručuje Jovanović.


J.M.