24-06-2024

Kako do uspješnog razgovora za posao: Prvi utisak može biti presudan

Period ljetnje turističke sezone zahtijeva mnogo više radne snage u odnosu na ostatak godine i tada mnogi, posebno tek svršeni studenti, traže zaposlenje. Šta i kako govoriti tokom razgovora za posao, kako se ponašati i na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju, objašnjava magistarka komunikologije Mileva Seratlić.

Foto: instagram.com/jovana.f

Kako ističe u razgovoru za Radio Budva, prvi utisak može biti presudan za dalji razvoj profesionalnog odnosa, naročito u situacijama kao što su razgovori za posao.

„Ne postoji druga šansa za prvi utisak. Jedan od važnih elemenata prilikom prvog susreta je stisak ruke, koji ne smije biti ni prečvrst ni preblag, jer na taj način šaljemo jasnu poruku o sebi“, navodi Seratlić.

Pored toga, Seratlić je naglasila važnost pravilnog držanja tokom intervjua.

„Takođe, u stresnim situacijama, kao što je intervju za posao, tijelo ima tendenciju da se povije u ramenima, što je biološka reakcija zaštite Vaših centralnih organa, i o tome moramo voditi računa. Uprkos stresu, važno je da stojimo sa ispravljenim leđima i ramenima, što osobi koja se nalazi ispred Vas šalje poruku da ste samouvjereni i sigurni u sebe“, navodi ona.

Kontakt očima i osmijeh

Pored pravilnog držanja, Serlatić ističe značaj kontakta očima i osmijeha.

„Tokom intervjua, važno je da ostvarite kontakt očima sa osobom koja Vas intervjuiše. Ako je u pitanju više osoba, potrebno je da sa svakim održite kontakt očima na određeni vremenski period. Takođe, osmijeh na početku razgovora može značajno doprinijeti toplijoj i prijatnijoj atmosferi“, savjetuje ona.

Priprema za intervju

Priprema je ključna za smanjenje stresa i tremu, a kako objašnjava magistarka komunikologije, najbolji način da se pripremite za intervju jeste simulacija istog sa nekom bliskom osobom. Takođe, ona ističe da se treba fokusirati na bihevioralna pitanja koja poslodavci često postavljaju kako bi procijenili da li ste individualista ili timski igrač.

Greške koje treba izbjegavati

Pored toga, Seratlić navodi da jedna od grešaka koje kandidati često prave jeste pretjerano naglašavanje ambicije, koja se iskomunicira na razgovoru za posao, ali koja kasnije u karijeri može da ostavi pogrešan utisak na poslodavca.

Javni nastupi

Govoreći o javnim nastupima, Serlatić objašnjava da je priprema ključna, te da se istom možete riješiti i do 50% treme. Kako navodi, to znači da morate znati o čemu ćete govoriti, što podrazumijeva temeljno istraživanje, pisanje ili pravljenje prezentacija.

Serlatić zaključuje da je važno osvijestiti svoje nervozne gestove i raditi na njihovom eliminisanju kako bi nastupili što samouverenije.