18-09-2024

Kako odabrati savršen parfem bez rizika za vašu kožu

Korišćenje parfema i ostalih mirisnih oblika je postala svakodnevica svim generacijama, mladima je najvažniji brend, dok srednje i starije generacije više vode računa o sastavu koji označava intezitet i dugotrajnost parfema.

Kako odabrati savršen parfem bez rizika za vašu kožu | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pxb

Eterična ulja odredjuju jačinu, tako parfem sadrži 22%, parfemska voda od 15 do 20%, toaletna voda od 8 do 15%, kolonjska voda 4% i osvježivači manje od 4% eteričnih ulja.

„Etil alkohol čini od 78 do 95%, a preostali procenti čine esencijalna eterična ulja koja mogu biti različitog porijekla od prirodnog i biljnog do sintetičkog" istakla je za program Radio Budve dr Olivera Kovačević, spec. dermatologije koja je stavila akcenat i na moguće alergije kože na parfeme.

Parfemi: Umjetnost i nauka u svijetu mirisa

Kada pomislimo na parfeme, često nas asociraju na luksuz, eleganciju i sofisticiranost. Međutim, iza te magije mirisa krije se složena kombinacija umjetnosti i nauke koja zahtijeva precizno balansiranje sastojaka. Razumijevanje procenta eteričnih ulja i alkohola u parfemima može nam pomoći da bolje razumijemo njihov intenzitet i dugotrajnost.

Jedan od ključnih faktora u određivanju karakteristika parfema je količina eteričnih ulja koja se koristi. Evo kako različiti omjeri utiču na parfem:

Parfem sadrži između 20-30% eteričnih ulja. Zbog visokog procenta eteričnih ulja, parfem pruža najintenzivniji miris i dugotrajnost, često izdržavajući i do 24 sata.

Toaletna voda sadrži između 15-20% eteričnih ulja. Ovaj omjer čini miris nešto lakšim u poređenju s parfemom, ali još uvijek prilično dugotrajnim.

U Kolonjskoj vodi se nalazi oko 4% eteričnih ulja. Ova vrsta parfema je idealna za svakodnevnu upotrebu zbog svoje svježine i manje intenzivnosti.

Mirisi sa 4% eteričnih ulja se koriste uglavnom kao osveživači, pružajući kratkotrajni i lagani miris.

Svi parfemi sadrže različite vrste sastojaka, koji mogu biti biljnog, životinjskog ili sintetičkog porekla. Najčešći biljni aromati uključuju: narandžu, vaniliju, sandalovinu, borovinu, smreku, paprat..

Iako parfemi mogu biti pravi užitak za sva čula, važno je razumjeti da oni mogu uzrokovati određene dermatološke probleme.

Dr Kovačević ističe da parfemi mogu izazvati iritacije, alergijske reakcije i ekceme.

"Dok parfemi mogu biti čarolija za naše čulo mirisa, oni takođe mogu donijeti brojne kožne probleme, uključujući crvenilo, svrbež i oštećenja kože," napominje ona.

Za osobe sa osjetljivom kožom, preporučuje se korišćenje parfema sa minimalnim sadržajem alkohola i eteričnih ulja, ili čak odabir hipoalergenskih proizvoda. Uvijek je dobro obaviti test prije nego što se odlučimo za dugotrajnu upotrebu.

Parfemi su mnogo više od običnog luksuza, oni su spoj umjetnosti, hemije i psihologije. Razumijevanje njihovih sastojaka i potencijalnih učinaka na kožu može nam pomoći da uživamo u njihovom bogatom svijetu mirisa, dok istovremeno brinemo o zdravlju naše kože. Kada birate parfem, vodite računa o koncentraciji eteričnih ulja i uvijek imajte na umu moguće dermatološke reakcije.