19-09-2024

Kako vam vino, čaj i bobičasto voće mogu pomoći pri smanjenju rizika od demencije

Nova studija otkriva da konzumiranje šest dodatnih porcija hrane bogate flavonoidima dnevno može smanjiti rizik od demencije za 28 posto, posebno za one s visokim krvnim pritiskom, depresijom i visokim genetskim rizikom.

Kako vam vino, čaj i bobičasto voće mogu pomoći pri smanjenju rizika od demencije | Radio Televizija Budva

(Foto: Pixabay)

Najveće smanjenje rizika uočeno je kod osoba koje su konzumirale najmanje dvije od sljedećeg dnevno: pet šoljica čaja, jednu crnog vina i pola porcije bobičastog voća .

Flavonoidi su prirodne supstance koje se nalaze u voću, povrću i drugim biljkama. Pokazalo se da smanjuju upalu u mozgu, poboljšavaju protok krvi u mozgu i potiču rast korisnih bakterija u crijevima.

Nova studija, objavljena u srijedu u JAMA Network Open, uključila je skoro 122.000 stanovnika Velike Britanije između 40 i 70 godina. Tim su predvodili istraživači sa Queen's Univerziteta u Belfastu.

Učesnici su zamoljeni da prijave šta su jeli, a istraživači su im dodijelili ocjenu na osnovu unosa crnog ili zelenog čaja, crvenog vina, jabuka, bobičastog voća, grožđa, narandže, grejpfruta, slatkih paprika, luka i tamne čokolade.

Većina učesnika konzumirala je četiri do pet dnevnih porcija hrane bogate flavonoidima, a najpopularniji je bio čaj. Volonteri su praćeni približno devet godina, a za to vrijeme zabilježena su 882 slučaja demencije.

Oni sa najvišim rezultatima imali su manji rizik od demencije u poređenju sa onima sa najnižim rezultatima.
Proučavajući nekoliko vrsta flavonoida, istraživači su otkrili da antocijanin, flavan-3-ol i flavon imaju najjače povezanosti s rizikom od demencije. Čaj, crno vino i bobičasto voće su vrhunski izvori ovih flavonoida.